Thaci: Kosovu nije neprijatelj Zapad, nego protivnici mira

Hashim Thaci i Aleksandar Vučić će se ponovo sastati 7. septembra u Briselu (EPA)
Hashim Thaci i Aleksandar Vučić će se ponovo sastati 7. septembra u Briselu (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci smatra da Kosovo nikad do sada nije imalo veću međunarodnu pažnju i da “jedino zlo koje može da mu se dogodi dolazi od onih koji ne žele mirovne sporazume sa Srbijom i članstvo Kosova u Europskoj uniji, NATO-u i Ujedinjenim narodima, a ne od zapadnih saveznika”.

Takvu je poruku poslao putem svog Facebook naloga, dok se protiv njega najavljuju prosvjedi u znak protivljenja da promjena granica bude tema predstojećeg razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, najavljenim za 7. rujna u Bruxellesu.

“SAD-a, Njemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija i gotovo sve članice EU-a sudjeluju u naporima za postizanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije. Eventualni sporazum, koji je veoma teško postići, ima osnovni cilj – priznanje Kosova i članstvo u EU, NATO-u i UN-u”, dodao je Thaci.

I građani Kosova će na referendum

Konstatira da tako, s jedne strane, stoji snažna međunarodna podrška postizanju sporazuma s Beogradom, dok opozicija, s druge strane, “pomoću nekih usamljenih glasova civilnog društva” smatra da ta podrška predstavlja prijetnju za Kosovo.

Građani će se, kaže Thaci, morati izjasniti na referendumu jesu li za normalizaciju odnosa.

Uvjeren je da će oni izabrati upravo tu opciju, za koju se i on bori.

“Zato radim, u bliskoj koordinaciji s našim međunarodnim saveznicima, da mir sa susjedima i integracija bude pravi izbor”, napisao je Thaci. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO