Osuđeni bivši pripadnici HVO-a zbog zlostavljanja Bošnjaka

Prema navodima prvostepene presude, optuženi su zatočene Bošnjake držali u nehumanim uvjetima (Anadolija)
Prema navodima prvostepene presude, optuženi su zatočene Bošnjake držali u nehumanim uvjetima (Anadolija)

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je u srijedu krivima i osudio na zatvorske kazne pet bivših zapovjednuika i stražara u nekadašnjem Vojno-istražnom zatvoru pod nadzorom Hrvatskog vijeća obrane u Ljubuškom, dok je dvojicu oslobodio krivice za ratne zločine počinjene nad zarobljenim Bošnjacima.

Bivši zapovjednicizatvora Ivan Kraljević i Mate Jelčić nepravomoćno su osuđeni na dvije, odnosno godinu i po dana zatvora, dok je treći zapovjednik Slavko Skender presudom sudskog vijeća oslobođen optužbi.

Stražar Stojan Odak osuđen je na sedam godina zatvora, njegove kolege Vice Bebek i Vinko Radišić dobili su po godinu dana zatvora, a nekadašnji stražar Dragan Miloš oslobođen je optužbi.

Maltretiranje i nehumani uvjeti

Prema navodima prvostepene presude, optuženi su zatočene Bošnjake u Vojno-istražnom zatvoru u Ljubuškom držali u nehumanim uvjetima, dopuštali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Sutkinja Jasmina Kosović ocijenila je kako su u pritvor dovođene, prisilno zatvarane i zlostavljane osobe samo zato što su druge vjeroispovijesti.

U ovome predmetu je optužen i bivši stražar Nedeljko Matić, ali je postupak protiv njega odvojen, jer je u bijegu i za njim je raspisana potjernica.

Tužiteljstvo i odbrana imaju mogućnost uložiti prigovor na prvostepenu presudu.

Izvor: Agencije


Povezane

U prvoj polovini ove godine Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji podiglo je četiri optužnice za ratne zločine protiv pet osoba. U Fondu za humanitarno pravo tvrde da je to jedan od pokazatelja da nema velikih pomaka u efikasnosti sudskih postupaka iako je prije dvije godine usvojena Nacionalna strategija za procesuiranje ratnih zločina. Tvrde i […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO