Meta: Cilj dijaloga Srbije i Kosova je prihvatanje realnosti

Važno je da se sve političke snage Kosova ujedine oko sveobuhvatne platforme, poručio je Ilir Meta (EPA)
Važno je da se sve političke snage Kosova ujedine oko sveobuhvatne platforme, poručio je Ilir Meta (EPA)

Dijalog između Srbije i Kosova gradi se ne da bi se promijenila realnost, već da bi se vodio proces ka konačnom prihvatanju realnosti, a u ime mira i stabilnosti, izjavio je albanski predsjednik Ilir Meta.

“To je preduslov za evropske integracije obje zemlje. Bilo kakva diskusija i debata koje pomažu da se razumije i prihvati ova realnost je dobrodošla. Svako odstupanje od ove realnosti može isprovocirati emocije i populističku retoriku i ne donosi nikakvu korist”, rekao je on za Albanian Daily News komentirajući aktuelnu debatu o korekciji granica između Srbije i Kosova.

Na konstataciju da je predsjednik Kosova Hashim Thaci nekoliko puta istakao da će korekcija granica biti u najboljem interesu za budućnost Kosova, Meta je kazao da bi prvo želio da Kosovo udruži snage i energiju kojima se jedinstveno promovira i podržava ono što je u najboljem interesu svih građana Kosova.

Model ‘otopljenja granica’

“Primijetio sam da je predsjednik Thaci nekoliko puta naglasio značaj teritorijalnog integriteta Kosova, značaj njegove multientičnosti i značaj stabilnosti u regiji. Ovo su veoma važni principi, koji garantiraju nepovratan i održiv proces”, rekao je Meta.

Kaže da model i principi koegzistencije, harmonije i mira među zemljama Evropske unije predstavljaju model “otopljenja granica”, naročito etničkih.

“To je način na koji ja vidim proces integracije naše regije u EU: ka tome da granice budu beznačajne, a ne ka uvođenju novih granica. Bilo kakav pokušaj nametanja obrazaca promjene granica pod ovim uslovima ne bi samo podrio stabilnost regije, već bi i ugrozio duh i principe EU-a, u koje je Unija ulagala od svog osnivanja”, kazao je Meta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO