Izetbegović razgovarao s Abbasom i Abdullahom II

Bakir Izetbegović i Mahmoud Abbas su potvrdili prijateljske i bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Palestine (Fena)
Bakir Izetbegović i Mahmoud Abbas su potvrdili prijateljske i bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Palestine (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, u okviru zvanične posjete Državi Palestini, razgovarao je u srijedu s predsjednikom Mahmoudom Abbasom, prenosi agencija Fena.

Izetbegović i Abbas su potvrdili prijateljske i bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Palestine.

Razmijenili su mišljenja o aktuelnoj situaciji u dvjema državama te stanju i odnosima u balkanskoj i regiji Bliskog Istoka, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.

Izetbegović je istakao kako je Bosna i Hercegovina s posebnom zabrinutošću pratila nedavne tragične događaje u Pojasu Gaze te kako je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine apeliralo na hitnu obustavu nasilja i obnovu dijaloga.

Podsjetio je kako je Bosna i Hercegovina podržala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom se poziva na zaštitu palestinskih civila.

Državne i vojne počasti

Naglasio je da Bosna i Hercegovina snažno podržava održavanje mirovne konferencije koja će donijeti pravedno i dugoročno rješenje konflikta, zasnovano na principima međunarodnog prava i s ciljem uspostavljanja dviju nezavisnih država.

Pozvao је na poštivanje rezolucija UN-a, zaustavljanje svakog vida nasilja i obustavu gradnje na okupiranim palestinskim teritorijama, kako bi se stvorili uvjeti za obnovu mirovnih pregovora i rješavanje višedecenijske krize.

Izetbegović je u Ramallahu dočekan uz najviše državne i vojne počasti, a prije susreta s Abbasom posjetio je mauzolej u kojem je odao počast bivšem palestinskim lideru Yasseru Arafatu.

U delegaciji Bosne i Hercegovine bili su ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, Zoran Đerić, savjetnik člana bh. Predsjedništva iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića, i Igor Planinić, savjetnik člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića.

Odnosi sa Jordanom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i kralj Jordana

Izetbegović se ranije danas susreo se sa kraljem Jordana Abdulahom II u kralјevskoj palati Al Husseinieh gdje su naglašene prijateljske i historijske veze dviju država i dva naroda. Predsjedavajući bh. Predsjedništva zahvalio je jordanskom suverenu pomoć u obnovi BiH, a posebno je naglasio ulogu kraljevske porodice u proglašenju Starog mosta simbolom mira, kao i podršku uspostavljanju Međunarodnog koledža u Mostaru.

Istaknuo je ulogu BiH u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorizma i odao priznanje Jordanu za doprinos u borbi protiv nasrtaja na civilizacijske vrijednosti.

Dodao je kako društva poput bosanskohercegovačkog i jordanskog, koja imaju bogato historijsko naslijeđe, mogu odigrati značajnu ulogu u promociji međureligijskog dijaloga, kulturne razmjene i zaustavljanju širenja nasilnog ekstremizma.

Razmijenjena su mišljenja o situaciji u BiH i Jordanu, s posebnim osvrtom na regionalne odnose u ovdašnjoj i regiji Bliskog Istoka. Istaknuti su dobri bilateralni odnosi dviju država, te konstatirano kako postoji prostor za značajno povećanje ekonomske razmjene.

Ministarski sastanak

Ministar Crnadak i šef palestinske diplomatije Riad Al-Maliki razgovarali su o najvažnijim pitanjima koja se tiču bilateralne saradnje, poput unapređenja trgovinske razmjene i najvažnijih političkih tema iz obje regije.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti potpisivanja sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša u narednom periodu.

Ministri su istakli važnost saradnje u oblasti sigurnosti i borbe protiv terorizma te su istakli da postoji dobra saradnja između dvije zemlje i u oblasti multilateralnih odnosa, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO