Hrvatska očekuje Perkovića i Mustača na odsluženje kazne

Perković i Mustač osuđeni su u Njemačkoj na doživotni zatvor, no takva kazna u Hrvatskoj ne postoji (EPA)
Perković i Mustač osuđeni su u Njemačkoj na doživotni zatvor, no takva kazna u Hrvatskoj ne postoji (EPA)

Bivši čelnici jugoslavenskih, a potom i hrvatskih tajnih službi, Josip Perković i Zdravko Mustač, koji su osuđeni u Njemačkoj na doživotni zatvor, uskoro bi, prema očekivanju obrane, trebali biti prebačeni na odsluženje kazne u Hrvatsku, javlja Hina.

No, hrvatski sudovi još nisu dobili dokumentaciju o presudi zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića koju treba prilagoditi domaćem zakonodavstvu.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da je taj sud još u lipnju od Njemačke zatražio dokumentaciju o presudi Perkoviću. Nikakvi dokumenti nisu došli ni na velikogorički sud, nadležan za Mustača.

“Kada dobijemo zatraženu dokumentaciju, imamo rok od 90 dana da se presuda podvede pod hrvatske zakone i sankcije”, kazao je Devčić.

Izručeni pod uvjetom da služe kaznu u Hrvatskoj

Podsjetio je da su Perković i Mustač Njemačkoj i izručeni pod uvjetom da kaznu služe u Hrvatskoj. 

“Njemačka to mora poštivati, unatoč različitom zakonodavstvu i činjenici da u Hrvatskoj ne postoji doživotna kazna”, rekao je Devčić.

Ističe da bi se na Perkovića i Mustača pritom trebala primijeniti najveća kazna po za njih najpovoljnijem zakonu, što je bilo upravo u vrijeme ubojstva zbog kojega su osuđeni.

U razgovoru za Hinu Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo ustvrdio je da bi hrvatski sudovi trebali odrediti kaznu od 15 godina. Za to, ustvrdio je Nobilo, postoje dva razloga.

“Prvi je što im je Njemački sud uručio dokument prema kojemu, unatoč deklaratornoj doživotnoj kazni, Perković treba biti pušten 20. siječnja 2028. godine, pa hrvatski sud ne bi smio biti stroži”, objasnio je Nobilo.

Osim toga, u Hrvatskoj je najveća kazna u vrijeme Đurekovićeva ubojstva bila također 15 godina, jer se ona 20-godišnja izricala isključivo kao zamjena za smrtnu kaznu.

Nobilo vjeruje da će presuda pasti u Strasbourgu

No, Nobilo je uvjeren da će cijela presuda pasti nakon njegove tužbe Europskom sudu za ljudska prava, u kojoj će ukazati na “povrede prava na nepristrani sud i pošteno suđenje”.

“Prema praksi tog suda, možemo očekivati da će ukinuti presudu. U tom trenutku Perković i Mustač bi izašli van i počelo bi ponovno suđenje sa slobode”, kazao je Nobilo.

Spornim smatra što je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster sudio suizvršitelju Krunoslavu Pratesu u prethodnom postupku za isto kazneno djelo.

“Na tom je suđenju Dauster u potpunosti stekao predubjeđenje o krivici Perkovića i Mustača, a prema stavu suda u Strasbourgu sudu s predubjeđenjem ne može ući u slučaj. Čak ni suci koji odlučuju o pritvoru gdje govore o osnovanosti sumnje kasnije ne mogu suditi u raspravnom vijeću”, kazao je Nobilo.

Dodao je i da su, osim toga, otkrili da je i predsjednik drugostupanjskog vijeća sudjelovao u suđenju Pratesu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO