Friedman: Neminovni ustupci Kosova i Srbije

Friedman kaže da je Kosovo imalo istorijski značaj za SAD, jer su prvi put delovale samostalno, ali i da ono nije više važno pitanje za SAD (EPA)

Američki geopolitičar i osnivač agencije Stratfor George Friedman ocenio je da je idealna situacija za rešavanje kosovskog pitanja da Beograd i Priština postignu direktan dogovor bez treće strane, a da je za Srbiju bitno da to pitanje što pre reši i “krene dalje”.

“Moje je mišljenje, pošto su granice Srbije već promenjene tokom rata, da nema razloga da sadašnje granice budu svete. To je razlog zbog kojeg ja podržavam da se isključi treća strana i da se postigne dogovor dve strane kojih se to tiče”, rekao je Friedman za list Danas.

Međutim, on je naveo da je problem za tu ideju to što Kosovo i Srbija žele da okrive treću stranu za rešenje i neminovne ustupke.

Mnoge zemlje su “definisane silom i nepravdom”

On je kazao da Kosovo imalo istorijski značaj za SAD, jer su prvi put delovale samostalno i da je to stvorilo veliku zabrinutost, ali je naglasio da ono nije više važno pitanje za SAD.

Friedman je naveo da sumnja da će se SAD protiviti bilo kojoj ideji, uključujući i promenu granica, ako to vodi stabilnosti i miru u regionu.

“Šta Rusi kažu, šta Rusi mogu da urade i šta će da urade veoma su različite stvari. Imajući u vidu sadašnje raspoloženje SAD, duboko rusko uplitanje značiće i odgovarajući američki dogovor, što će Srbiju staviti u položaj žetona u igri na strani slabije strane”, upozorio je Fridman.

On je poručio da Srbija treba što pre da reši probleme Kosova i da nastavi dalje, podsetivši da su mnoge zemlje “definisane silom i nepravdom”.

“Mađari žive sa Trijanonom, Poljaci žive s gubitkom njihovog istoka, Meksikanci sa američkim osvajanjem njihove severne teritorije. Sve zemlje mogu da pronadju da su na neki način definisane silom i nepravdom”, rekao je Friedman.

Izvor: Agencije