Protesti u Sarajevu zbog napada na novinare

Predstavnici medija okupili su se u Sarajevu zbog sve češćih napada na novinare u Bosni i Hercegovini. 

Povod za mirno okupljanje novinara bio je napad na novinara BNTV u Banjoj Luci Vladimira Kovačevića izveden u nedjelju. Okupljanja su predviđena i u Mostaru i Zenici. U Banjoj Luci je prethodno održano mirno okupljanje uz poruku ”Stop nasilju nad novinarima!“.

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu okupili su se predstavnici medija i iskazili negodovanje zbog napada na Kovačevića i druge kolege. Rečeno je kako je ovo mirno okupljanje glas novinara protiv bilo kakvog napada i pritiska na novinare i novinarsku profesiju.

Rok od pet dana za istragu

Poručeno kako se želi jasna, nepristrasna i profesionalna istraga o počiniocima napada na novinare i onima koji na različite načine stoje iza njih.

“Novinari žele ukazati na uslove u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini. Žele dati podršku Vladimiru Kovačeviću koji je napadnut u Banjaluci. Zahtjevaju da se u slučaju Kovačevića, ali i u svim drugim slučajevima napada na novinare provede hitna istraga, te da istraga bude krajnje profesionalna,” izvještava novinarka Al Jazeere Lejla Nezirović.

Novinari takođe poručuju da u slučaju napada na Kovačevića MUP-u Republike Srpske daju rok od pet dana da pronađu odgovorne. Novinari poručuju, da će, ukoliko se MUP RS-a ne oglasi, za napad na Kovačevića direktno odgovornim smatrati rukovodstvo i institucije Republike Srpske.

Kovačevićeve radne kolege osudile su ovaj napad i zatražile da odgovorni budu što prije privedeni pred lice pravde. Novinari su poručili kako borba za slobodu govora tek počinje. Nadležim organima upućen je apel za rješavanje ovakvih slučajeva u najkraćem vremenskom roku i sprečavanje sličnih napada.

Više od 40 fizičkih napada u 2018.

Okupljeni traže izmjenu Krivičnog zakona BiH i da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu prilikom vršenja službene dužnosti. 

U ovoj godini bilo je više od 40 fizičkih napada na novinare, dok ih je godinu ranije bilo i više.

Napad su osudili i brojni predstavnici vlasti, a ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u ponedjeljak je izjavila kako su napadi na novinare u posljednje vrijeme postali svakodnevica.

Dodala je kako ono što preostaje jeste da ovakvi napadi ne smiju izostati bez kažnjavanja počinioca. Ponovila je kako se napadi na novinare i medijske profesionalce moraju tretirati kroz krivično zakonodavstvo kao posebno krivično djelo.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Banjoj Luci je održano protestno okupljanje zbog napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića. Dvojica napadača pretukla su ga sinoć kada se vraćao sa posla, odnosno sa radnog zadatka na Trgu Krajine, gdje je pratio protest „Pravda za Davida“. Pretukli su ga na ulazu zgrade u kojoj stanuje. Iz Okružnog tužilaštva Banjaluke saopšteno je […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO