Pretučen novinar BN TV-a Vladimir Kovačević

Novinar BN TV Vladimir Kovačević teško je pretučen u nedjelju navečer u banjalučkom naselju Obilićevo, a Tužilaštvo je naredilo da se poduzmu sve mjere da se otkriju napadači. 

Kovačević je u telefonskom razgovoru sa direktorom BN TV-a Vladimirom Trišićem rekao da su ga dvojica muškaraca sačekala ispred zgrade u kojoj stanuje.

“Prošao sam pored njih ne očekujući bilo šta da će mi se desiti. Odjednom su nasrnuli na mene”, rekao je Kovačević.

“Razvukli su šipke i počeli da me udaraju…Pokušao sam da se branim, dok su oni udarali po glavi i tijelu tim šipkama. Pozivao sam upomoć, oni su udarali i onda su pobjegli u automobil i odvezli se u nepoznatom pravcu…, ispričao je Kovačević direktoru Trišiću, navodeći da mu je glava razbijena na dva mjesta i da ima povrede po uhu, licu i tijelu, prenosi BN TV.

Dežurna tužiteljica Dragana Lipovčić naložila je da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere na otkrivanju i pronalasku napadača na Vladimira Kovačevića i utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.

“Na licu mjesta su izuzeti tragovi koji će biti predmet vještačenja. U toku je istraga u vezi sa ovim događajem”, saopćeno je iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, prenosi Tanjug.

Kovačević je izjavu dao i policiji, a nakon svega je završio na hirurgiji gdje su mu sanirali povrede glave, prenosi Fena.

Kovačević navodi da ne zna ko je mogao da mu nanese ovakve povrede.

Vrlo je važno da policija Republike Srpske u slučaju napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića hitno reaguje i pronađe krivce, kako bi spriječila spekulacije i vratila evidentno narušeno povjerenje, ocijenio je danas član Predsjendištva BiH iz RS-a Mladen Ivanić za Fenu.

„U ovom trenutku je jednako važno i da se političari i svi koji imaju veze s ovogodišnjim izborima suzdrže od svega što bi moglo da našteti novinarskoj borbi za njihova prava. Jedino tako možemo da smirimo tenzije i pomognemo novinarima u odbrani i zaštiti njihove časne profesije“, ukazao je Ivanić.

Novinaru Vladimiru Kovačeviću zaželio je brz oporavak i apeluje da zajedno, svi koji čine javnost Republike Srpske, učine sve što je moguće kako bi to bio posljednji slučaj napada na novinare, jer bez slobodnog novinarstva nema ni slobodnog društva.

Osuda napada na novinare

U demokratskom društvu nedopustivo je vrijeđanje, omalovažavanje, a posebno premlaćivanje novinara koji rade svoj posao, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na Tweeter profilu, komentirajući nedavni napad na ekipu BHRT-a u Konjicu.  

Ukoliko ne bude oštrih sankcija za napadače, istakao je Zvizdić, to je nedopustiv putokaz za nastavak ponašanja prema novinarima i u buduće.

„Podrška profesionalnom novinarstvu“,  poručio je Zvizdić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović najoštrije je osudio fizički napad na novinara Vladimira Kovačevića te zatražio od policijskih i tužilačkih institucija da hitno otkriju počinioce i motive. 

„Sloboda medija i izražavanja temelj je svake demokratije. U RS je ta sloboda garantovana Ustavom i svim drugim zakonskim aktima“,  naveo je Čubrilović.

Očekuje da policija hitno identifikuje napadače i motive napada na novinara Kovačevića, koji je i skupštinski izvještač RTV BN.

„Ovakvi napadi apsolutno su neprihvatljivi i institucije moraju brzom reakcijom da pošalju poruku da se nasilje nad građanima RS-a neće tolerisati i da će počinioci biti brzo i adekvatno sankcionisani“, istakao je Čubrilović u pisanoj izjavi.

Napad osudila i Vlada RS-a

I Vlada RS-a najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Kovačevića.

„Slobodno novinarstvo je jedna od najvažnijih tekovina demokratskih društava, stoga sinoćnji napad i ugrožavanje lične bezbjednosti novinara smatramo napadom na ustavom zagarantovanu slobodu misli i opredjeljenja, te javnog izražavanja mišljenja“, saopćeno je iz entitetske vlade.

I oni od nadležnih institucija očekuju da ovaj slučaj u najkraćem roku rasvijetle, te počinioce privedu pravdi, što je ranije zatražio i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Iz banjalučke policije danas su potvrdili da preduzimaju sve mjere i radnje na rasvjetljavanju napada na novinara RTV BN Vladimira Kovačevića (1982.).

„Odmah nakon prijave napada obavljen je uviđaj, koji je okončan u noćnim satima i preduzimaju se i druge istražne mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela“, navode iz Policijske uprave Banja Luka. 

Dodaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a najoštrije osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja usmjerenog prema novinarima.

Uređivački kolegijum BN TV najoštrije je osudio ovaj napad i uputio zahtjev MUP RS-a da što prije reagira i nađe počinitelje napada na novinara te TV kuće.

Također, uređivački kolegijum BN TV-a podsjeća da se već duže vrijeme u određenim političkim krugovima pravi hajka na novinare njihove kuće.

“Zbog toga upozoravamo MUP RS da što prije obezbijede slobodu rada i kretanja kako našim tako i ostalim novinarima. U protivnom ćemo biti primorani da sami preduzmemo korake na zaštiti naših ljudi”, poručio je uređivački kolegijum RTV BN.

Kovačević je sinoć bio na radnom zadatku u sklopu koga je pratio skup “Pravda za Davida”.

Izvor: Al Jazeera i agencije