Plenković s Merkel o unapređenju ekonomskih odnosa

Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u dvodnevnom radnom posjetu Njemačkoj, gdje će se u utorak sresti i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Po dolasku u Njemačku, obraćajući se pripadnicima hrvatske zajednice okupljenim u Veleposlanstvu Hrvatske u Berlinu, najavio je akcijski plan za unapređenje hrvatsko-njemačkih gospodarskih odnosa.

“Predložit ću njemačkoj strani akcijski plan u 10 točaka, kojeg naša dva ministarstva vanjskih poslova već dulje vrijeme pripremaju, kako bismo formirali teme i grupe tema kao okvir suradnje koji će još poboljšati suradnju s Njemačkom, koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku. Dakle, neka vrsta hodograma naših odnosa s Njemačkom”, rekao je Plenković.

Najavio je i tematiziranje situacije na jugoistoku Europe, uključujući i temu migracija koja je, kako je naglasio, za Njemačku vrlo važna.

Važnost njemačke vlade za stabilnost

“Razgovarat ćemo i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru, osobito u svjetlu Berlinskog procesa, koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj suradnji u jugoistočnoj Europi”, kazao je Plenković.

Tema razgovora, kako je najavio, bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor, kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije.

“Redovito i svakim danom sve više ispunjavamo tehničke kriterije da se donese i politička odluka o toj temi”, rekao je Plenković.

Istaknuo je važnost njemačke vlade za stabilnost u Europi.

Izvor: Agencije