Marković: Dačićeve izjave o Srbima u Crnoj Gori netačne i nepristojne

Duško Marković je odgovarao na pitanje novinara jesu li odnosi Crne Gore i Srbije pogoršani (EPA)
Duško Marković je odgovarao na pitanje novinara jesu li odnosi Crne Gore i Srbije pogoršani (EPA)

Crnogorski premijer Duško Marković nazvao je “netačnom i nepristojnom” izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je rekao da “sa zabrinutošću gleda na seriju poteza zvanične Podgorice, u kojima se jasno mogu prepoznati tortura i diskriminacija nad građanima Srbije u Crnoj Gori, kao i nad Srbima u toj zemlji”.

“Izjava ministra Dačića nije tačna, nepristojna je i ne bih je više komentarisao”, rekao je Marković, odgovarajući na pitanje novinara Vijesti “jesu li odnosi Crne Gore i Srbije pogoršani ili neko namjerno plasira takve informacije”.

Nova srpska demokratija, čiji se čelnik Andrija Mandić prije dva dana u Beogradu sastao s Dačićem, prenijela je da je predsjednik Socijalističke partije Srbije, ujedno i ministar vanjskih poslova, Ivica Dačić rekao da “Srbija i njegova partija sa zabrinutošću gledaju na seriju poteza zvanične Podgorice, u kojima se jasno mogu prepoznati tortura i diskriminacija nad građanima Srbije u Crnoj Gori, kao i nad Srbima u toj zemlji”.

Dačić je, kako je navela Mandićeva stranka, “izrazio bojazan da se radi o smišljenom projektu, o mogućoj organizovanoj političkoj akciji usmerenoj protiv srpskog naroda”.

Mandić se složio s Dačićem

“Državljani Srbije trpe maltretiranje od strane crnogorskog sudstva i tužilaštva, bezrazložno se pritvaraju, neki su godinama u pritvoru, drugi imaju zabranu izlaska iz Crne Gore, a posebna priča je diskriminacija nad Srbima iz Crne Gore kojima se pokušavaju uskratiti sva moguća prava, od zapošljavanja do toga da im se zabranjuje upotreba srpskog jezika u školama, na udaru se nalazi Srpska pravoslavna crkva, progone se politički lideri Srba”, rekao je Dačić, a prenijela Nova srpska demokratija.

Dačić je, prenosi dalje ta stranka, kazao da “nema primera u Evropi u 21. veku da je jedan narod u tako lošem položaju, kao što su to Srbi u Crnoj Gori”.

Mandić se složio s Dačićem i iznio “čitav niz podataka koji potvrđuju da se Srbi u Crnoj Gori nalaze pod strahovitom državnom torturom”, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO