Kurz upozorava da Balkan nema samo evropsku perspektivu

Izgubiti balkansku regiju bilo bi loše po zapadni Balkan, ali i nas u Uniji, upozorio je Sebastian Kurz (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz zauzeo se za pristupanje država zapadnog Balkana Europskoj uniji, upozorivši na opasnost da bi se regija, u suprotnom, mogla naći pod utjecajem drugih.

Kurz je, na Europskom forumu u Alpbachu, rekao kako treba imati u vidu da “zapadni Balkan nema samo europsku perspektivu”.

“Istina je da postoji perspektiva pristupanja EU ili snažniji utjecaj Rusije, Turske i iz drugih dijelova svijeta”, objasnio je.

“Izgubiti tu regiju, koja je tako blizu nas, bilo bi loše po zapadni Balkan, ali i nas u EU”, upozorio je Kurz, koji trenutno predsjedava Vijećem EU -a.

Budućnost Balkana u Uniji

Tokom vikenda Kurz se u Alpbachu sastao s predsjednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hashimom Thacijem.

Poručio je tom prilikom da više ne želi komentirati prijedloge rješenja za Kosovo vezano za korekciju granica i razgraničenje, sve dok ne budu bili ponuđeni konkretni planovi za tako nešto.

Tokom sastanaka ohrabrio je Vučića i Thacija da prave dalji napredak u dijalogu, ističući da je to “ključni preduvjet” za dalje približavanje Uniji, prenijeli su austrijski mediji.

Po njegovim riječima, budućnost zapadnog Balkana je u EU, a “na tom putu treba prevazići nacionalizme, te ući u teške kompromise”.

Izvor: Agencije