Thaci: Niko ne treba strahovati od korekcije granica

Niko ne treba strahovati od potencijalnog “mirovnog sporazuma” sa Srbijom, čak iako to podrazumijeva “korekciju” granica, izjavio je u nedjelju predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Kosovo i Srbija neće biti ni prvi, ni posljednji koji su pravili korekciju granica kako bi riješili konflikt”, kazao je on na konferenciji za novinare u austrijskom Alpbachu, prenosi Tanjug.

“Ako postignemo dogovor u dijalogu s Beogradom, to bi bio historijski uspjeh za naše građane. Ako ne postignemo, ostat će otvorena mnoga pitanja, ne samo za Kosovo i Srbiju, već za cijeli Balkan”, rekao je predsjednik Kosova.

‘Ne gubimo godine i desetljeća’

Thaci je, osvrnuvši se na sastanak koji je održan u Beču s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, rekao da bi kancelar mogao, kao predsjedavajući Evropskom unijom, igrati ključnu ulogu za stabilnost i mir na zapadnom Balkanu.

„Vrijeme je da napredujemo brže i na bolji način. Dijalog i pregovori o našem sporazumu su teški s [predsjednikom Srbije] Aleksandrom Vučićem. Nije tajna da imamo velike razlike u stavovima o ‘mirovnom sporazumu’. Ali, istovremeno smo opredijeljeni da nastavimo pregovore, da razmotrimo mnoge opcije koje bi donijele dogovor”, kazao je on.

Thaci je rekao da je bolje da se sporazum postigne što prije, jer će omogućiti brži napredak ka EU.

“Rješavanje pitanja demarkacje s Crnom Gorom trajalo je tri godine i bilo je teško, ali smo ga riješili. Ne treba gubiti vrijeme, godine i desetljeća za postizanje sporzauma i pomirenje”, poručio je.

Istakao je da je Kosovo opredijeljeno da ostvari cilj približavanja EU, dodajući da je u tome ključan težak proces dijaloga sa Srbijom.

Završna faza razgovora

“Ušli smo u završnu fazu dijaloga i potrebna nam je podrška EU-a, SAD-a, ali i ostatka međunarodne zajendice, kako bi postigli pravno obavezujući sporazum. Bez tog dogovora Kosovo i Sbrija će blokirati jedna drugu u napredovanju ka EU, a regija će i dalje biti izložen riziku nestabilnosti”, naglasio je Thaci.

Aleksandar Vučić izjavio je također u nedjelju da su razlike između Beograda i Prištine velike i da nije uvjeren da je moguć neki preokret.

Na pitanje novinara u Alpbachu da li bi predstojeći susret s Hashimom Thacijem mogao donijeti neki preokret, on je odgovorio kako to “neće to ići lako, niti je jednostavno”.

“Obojica znamo koliko su velike razlike između nas”, rekao je Vučić, dodavši da se Thaci danas ponovo žalio na njega.

“Ja se nisam žalimo na njega, niti na bilo koga drugog, ali znam kolike su razlike i koliko će ići teško postizanje bilo kakvog kompromisa”, dodao je predsjednik Srbije.

Kako kaže, njegov pesimizam nije zasnovan na njegovoj želji da se dođe do rezultata boljeg nego što je očekivao, već na realnom stanju.

Nastavak dijaloga 7. septembra

“Da li je moguće – moguće je, ali da li je realno, to ne mogu da kažem”, kazao je Vučić.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Federica Mogherini, sastat će se 7. septembra u Briselu s predsjednicima Srbije i Kosova, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa dvije zemlje, u kojem ona posreduje.

Kako je objavljeno na sajtu Federice Mogherini, visoka predstavnica će nastaviti razgovore s dvojicom predsjednika o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, uz razmatranje postizanja konkretnog napretka, a s obzirom na prioritet koji imaju dijalog Srbije i Kosova, uz posredovanje EU-a, i evropska perspektiva regije.

Izvor: Agencije