Ivanić: Nije dobar pristup povezivati RS i Kosovo

Mladen Ivanić: Bilo kakvo otvaranje Daytona u sadašnjem trenutku bi štetilo RS-u (Arhiva)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić smatra kako nije dobar pristup povezivati bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i Kosovo, prenosi agencija Tanjug.

“Ako povezujete RS i Kosovo, onda se jednog odričete. Ako je Kosovo dio Srbije, onda RS, po toj logici, ne može biti dio srpskog prostora”, rekao je on za beogradsku Politiku komentirajući oprečne stavove koje ima s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Smatra kako Kosovo i RS svojim značajnim dijelom pripadaju srpskom etničkom prostoru, gdje Srbi trebaju imati institucionalna prava i upravljati prostorima na kojima žive.

Ivanić je naveo kako je svjestan činjenice da bi više od 90 posto ljudi voljelo nezavisnu RS, ali da se mora vidjeti šta je moguće, šta je realno, a šta nosi rizik.

“Bilo kakvo otvaranje Daytona u sadašnjem trenutku bi štetilo RS-u. Nemamo moćne prijatelje da želju za nezavisnošću sprovedemo u djelo. Ko bi nas podržao? Srbija voli RS, ali je rukovodstvo Srbije jasno i glasno reklo da neće uraditi ništa protiv integriteta dejtonske Bosne i Hercegovine. I Rusija je čvrsto saopštila da stoji iza Daytona”, rekao je on.

‘U BiH nedostaje bošnjački lider’

Član bh. Predsjedništva smatra kako u Bosni i Hercegovini nedostaje bošnjački lider spreman za historijski iskorak i da pravi kompromise i vuče naprijed, u bolje odnose.

Kada je pitanju odnos svijeta prema interesima Srba u RS-u i, s druge strane, Albanaca, on je upitao koliko dugo su Albanci imali autonomnu pokrajinu i dodao kako Srbi imaju RS “dvadeset i nešto godina”.

“Tu se krije odgovor i o mogućim budućim dešavanjima. Ako nešto nije realno danas, ne znači da će tako ostati u vremenu koje dolazi. Posebno u slučaju ako ostanu ove tenzije među narodima, gdje Srbi i ubuduće neće osjećati prijateljstvo u Bosni i Hercegovini. Ne shvate li Bošnjaci da se i sa Srbima moraju osjećati ne samo prijatno u Bosni i Hercegovini, već i da tu vide svoj vlastiti interes, koji će stvoriti želju da ostanemo, tenzije i sukobi neće nestati. Svaki narod koji je uporan i vjeruje u sebe prije ili kasnije će ostvariti svoje ciljeve. I to svi moraju da shvate”, poručio je Ivanić.

Kaže kako ne očekuje spektakularne zaokrete na međunarodnoj sceni kada je u pitanju srpsko stanovište.

“Veliki ne ulažu mnogo napora da uđu u suštinu problema. Prije će biti da preko malih prave svoje dilove”, rekao je on.

‘Dodikovi lični problemi’

Ivanić kaže kako pred RS-om ne vidi ozbiljnije međunarodne izazove te dodaje kako se do toga došlo mudrom politikom, tako da se RS više u očima svijeta ne smatra problemom ili entitetom koji pravi problem u Bosni i Hercegovini.

“Ne sumnjam u to da je narod u RS-u to shvatio i da će to pokazati na izborima”, naveo je Ivanić.

Prema njegovom mišljenju, probleme s velikim silama Dodik ima na ličnoj osnovi, a ne cijela RS.

Ivanić smatra kako RS nema teret i kako, uprkos “Dodikovim ličnim problemima” međunarodni položaj RS-a nikada nije bio jači.

“Od nas se, zapravo, ništa ne traži, nema nijednog zahtjeva za smanjenje nadležnosti. Stvarni život i dalje jeste u RS-u, koja o svemu sama odlučuje”, smatra Ivanić.

Izvor: Agencije