Vučić: Vojni rok bi Srbiju koštao 100 miliona eura godišnje

Aleksandru Vučiću ne smetaju kritike onih koji govore da, uvođenjem vojnog roka, želi uvesti Srbiju u rat (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da bi uvođenje obaveznog vojnog roka od tri mjeseca, prema njegovim procjenama, koštalo državu između 90 i 100 miljuna eura.

Objasnio je, kako prenosi Tanjug, da su se procjene bivšeg ministra obrane Zorana Ðorđevića o 600 milijuna eura “odnosile na godinu dana”.

“To bi značilo da je za pola godine, prema toj računici, 300 miliona [evra], a na tri meseca 150 miliona evra. Mi smo računali da je za tri meseca to između 90 i 100 miliona evra”, kaže Vučić.

Dodaje da je Ðorđević “verovatno pogrešio”.

Potvrdio je i kako su u petak ujutro “razgovarali na tu temu i nisu se složili u mišljenju”.

Ne boji se medijske kampanje

“Imali smo drugačije mišljenje oko cene kreveta, infrastrukture i svega drugog. Ali, to je jednokratno ulaganje. Donosićemo odluku o tome kada dođe vreme, u skladu sa intresima države”, rekao je Vučić.

Prethodno je najavio da Srbija razmatra ponovno uvođenje vojnog roka od 2020/21. godine, i to u trajanju od tri ili šest mjeseci.

Tada je kazao kako se ne plaši medijske kampanje protiv eventualnog tromjesečnog služenja vojnog roka, jer je “narod dovoljno pametan da prepozna dobre namere i ko radi u njegovom interesu”.

Podsjetio je kako je svojevremeno bio na udaru medijskih kritika zbog toga što Srbija nema jednogodišnji vojni rok, a “danas, kada kaže da razmatra mogućnost ponovnog uvođenja vojne obaveze na tri meseca, govore da želi da uvede zemlju u rat”.

Izvor: Agencije