Ambasada Rusije u BiH kritikuje odluku OSA-e

Prilepin je poznat po podršci proruskih separatista na istoku Ukrajine (EPA)

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje u kojem se kritikuje odluka Obavještajno-sigurnosne službe da zabrani ulaz u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu.

“Danas, na bosansko-srpskom graničnom prelazu Rača ruskom državljaninu Evgeniju (Zaharu) Prilepinu je zabranjen ulaz u Bosnu i Hercegovinu. Evgenij (Zahar) Prilepin je poznati ruski pisac ne samo u Rusiji, već širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. On je trebao stići u BiH na poziv rukovodstva Narodne biblioteke grada Banja Luka kao počasni gost 53. Kočićevog zbora odnosno književne večeri u Narodnoj biblioteci u okviru ovog događaja. Zahar Prilepin je ranije više puta bio u posjeti BiH. Ambasada izražava zabrinutost i duboko razočaranje zbog ovog incidenta. Obratili smo se Ministarstvu vanjskih poslova BiH za razjašnjenjem”, kaže se u kratkom saopćenju ambasade, a prenose bh. mediji.

Zabranjen ulaz u zemlju

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu zbog navodnih sigurnosnih razloga, saznaju mediji.

Kako stoji u dokumentu kojeg prenosi RTRS, Obavještajno-sigurnosna služba BiH odredila je zabranu zbog “prijetnje po sigurnost BiH”.

“Njegovo prisustvo na teritoriji Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima, piše.

Prema medijskim izvještajima iz prošle godine, Prilepin, koji je poznat po podršci proruskih separatista na istoku Ukrajine, i sam je formirao bataljon u Donjecku, a o čemu postoje i snimci, prenosi Klix.ba.

Ubrzo nakon toga, on je i sam ispričao da se u Donjecku bori od oktobra 2016. godine kao zamjenik komandanta bataljona.

Prilepin je trebao sutra da učestvuje na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjoj Luci. 

Dodik: Sramna zabrana

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je naredba OSA-e o zabrani ulaska Prilepinu sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja Republike Srpske.

“Zahtijevamo da se ta naredba povuče. Kako je moguće da je jedan ruski pisac prijetnja po sigurnost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta. Zabranu ulaska ruskom piscu na teritoriju BiH vidimo kao učešće sigurnosnih struktura BiH u antiruskoj histeriji koju u posljednje vrijeme diktiraju neke zapadne zemlje, a kojoj su se pridružili i predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu”, istakao je Dodik u izjavi za SRNA-u.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO