Reakcija Ambasade SAD-a: Dodik je iznio izmišljotine

Misija Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je na jučerašnji istup predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika koji je kazao kako Ambasada SAD-a u BiH i američka organizacija za pomoć USAID podrivaju taj entitet.

„Izmišljotine koje je Milorad Dodik juče iznio u javnost su jednostavno neistinite. Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale nevjerovatne teorije zavjere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini. Prema procjenama, Sjedinjene Američke Države do sada su uložile gotovo dvije milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH“, navodi se u reakciji i dodaje:

„Kako bi se osigurala transparentnost te partnerski odnos sa vladama u Bosni i Hercegovini, USAID  je u proteklih šest mjeseci radio na pripremi Okvirnog sporazuma sa Vijećem ministara BiH u svrhu definisnja programa za borbu protiv korupcije. Ovo je tek prvi korak. O konkretnim detaljima programa se upravo sada razgovara sa bh. vlastima.“

Kako kažu, planirani programi bi trebali predstavljati „nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki te podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti“.

„Kao i uvijek, Vlada SAD-a svoje projekte implementira uz punu koordinaciju sa domaćim vlastima te u skladu sa domaćim zakonima. Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim ličnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekrteninama i drugoj imovini u njegovom posjedu“, dalje se navodi u saopćenju.

„Tekući programi Vlade SAD-a usmjereni su na podršku reformskim procesima u zemlji, podsticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje sigurnosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije. Ponosni smo na ove programe, kao i na partnerski odnos uspostavljen sa predstavnicima civilnog društva, medija, nevladinih organizacija te sa građanima širom Bosne i Hercegovine. Pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i nedemokratski“, stoji u današnjem saopćenju Ambasade SAD-a.

“Udar na ustavni poredak”

Dodik je jučer kazao, na vanrednoj konferenciji za medije, kako Ambasada SAD-a u BiH i USAID podrivaju RS tako što finansiraju projekte raznih nevladinih organizacija da pišu negativno o tom dijelu države. On je sporazum Vijeća ministara BiH i USAID-a o raspodjeli sredstava nazvao udarom na ustavni poredak.

„S namjerom da se direktno miješa u unutrašnji život u Republici Srpskoj i BiH, USAID, a to je na bazi prakse koja je ranije osmišljena u američkoj ambasadi, odnosno današnja ambasadorka, ide za tim da se izbjegnu svi mogući organi. Da se ta sredstva dodjeljuju pod navodnim plaštom borbe protiv kriminala i korupcije. Dodjeljuju se upravo institucijama i organima, koji su prikriveni, gdje nema transparentnosti. Gdje nema nikakvog javnog uvida i to je ono što govori se o miješanju u unutrašnje stvari bez obzira što se pribavila formalna saglasnost Savjeta ministara“, rekao je lider Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, „postoje evidencije svih koji su za to primili novac od Amerike“. Naveo je i kako se radi o projektu vrijednom osam miliona dolara, te dodao kako se tu radi „o miješanju u unutrašnje stvari države BiH”.

Dodik je istakao kako „ne osporava pravo nikome u Republici Srpskoj da piše, ali je sporazum o davanju tog novca pod paskom borbe protiv kriminala i korupcije usvojen na sjednici Savjeta ministara bez saglasnosti entiteta i nadležnih organa“. On smatra i kako „većina tog novca treba da ide na suzbijanje ruskog uticaja u BiH”, negirajući da tu postoje osnove. Po njemu, „javnost treba da ima uvid ko finansira organizacije koje djeluju u BiH“.

„Naša istraga odnosiće se na to kome se dodjeljuju sredstva i kako se troše“, poručio je Dodik, podsjetivši kako je „na tako nešto već upozoravao“.

Još je rekao kako je „poznato ko je uzeo novac od američke ambasade, a te uplate su evidentirane“ te najavio kako će institucije RS-a nastaviti da te „korisnike kontrolišu“.

Izvor: Al Jazeera i agencije