Makedonija izdvojila 1,3 miliona eura za referendumsku kampanju

Referendum o imenu države biće održan 30. septembra. (EPA)
Referendum o imenu države biće održan 30. septembra. (EPA)

Vlada Makedonije odlučila je da izdvoji 80 miliona denara (1,3 miliona eura) za propagandnu kampanju za referendum o imenu te države, koji će biti održan 30. septembra.

Kako je saopšteno, novac iz tekuće budžetske rezerve biće “stavljen na raspolaganje za sprovođenje kampanje na osnovu plana Sobranja Makedonije, koje je ovlašteni predlagač referenduma”.

Makedonski parlament će, kako je dogovoreno na koordinacionoj sjednici stranaka kojoj jedino nije prisustvovao opozicioni VMRO DPMNE, formirati Koordinaciono tijelo za sprovođenje referenduma i propagande.

Njime će rukovoditi predsjednik parlamenta Talat Xhaferi, a članovi će biti njegovi potpredsjednici i šefovi poslaničkih grupa parlamentarnih političkih partija.

Novac namjenjen za propagandu će, kako je dogovoreno, moći da koristi svih 120 poslanika, bez obzira na to da li se zalažu za Dogovor sa Grčkom, koji predviđa promjenu imena države u Sjeverna Makedonija, da li su protiv ili su za bojkot referenduma.

Kampanja na društvenim mrežama

Makedonska vlada je odvojila i dodatnih 6.500 eura iz redovnog budžeta, za sopstvenu kampanju na društvenim mrežama kojom želi da građanima objasni prednosti Dogovora sa Grčkom, čije je potpunu sprovođenje osnovni uslov za EU i NATO integracije.

Podršku makedonsko-grčkom dogovoru u rješavanju trodecenijskog spora oko imena, osim vladine koalicije oko SDSM i DUI, pružaju i manje parlamentarne partije Albanaca. 

Najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE, koja svakodnevno kritikuje dogovor sa Grčkom, još nije iznijela zvanični stav o tome da li će podržati ili bojkotovati referendum, najavljujući da će to uraditi 15. septembra.

Prema medijskim informacijama, u toj stranci su podeljeni oko pitanja referenduma, a prethodne sedmice je smijenjeno 15 funkcionera koji su se izjasnili da održavanje referenduma treba podržati.

Protiv Dogovora koji je vlada Zorana Zaeva postigla sa Grčkom, jasno su se izjasnili predsjednik Makedonije Đorge Ivanov i grupa manjih vanparlamentarnih stranaka i udruženja koji se zalažu za bojkot, predvođene proruskom partijom Jedinstvena Makedonija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO