Hrvatska izručila BiH Hasana Ružnića osumnjičenog za ratne zločine

Ružnića se tereti da je počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995 (Al Jazeera)
Ružnića se tereti da je počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995 (Al Jazeera)

Hrvatska je u srijedu izručila Bosni i Hercegovini bivšeg pripadnika Armije BiH Hasana Ružnića koji je osumnjičen za ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu o ovom slučaju. 

Ružnić je temeljem međunarodne potjernice uhapšen u Hrvatskoj 29. jula.

On je osumnjičen u sklopu istrage koja se vodi protiv veće skupine nekadašnjih pripadnika Armije BiH uključujući penzionisanog generala Atifa Dudakovića, ratnog komadanta Petog korpusa koji je branio bihaćku regiju.

Zločini u Bosanskom Petrovcu

Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH vodi istragu protiv Ružnića kojega se tereti da je kao pripadnik vojne policije Petog korpusa Armije BiH počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. 

Tamo je strijeljano i ubijeno najmanje 40 Srba, civila i vojnika koji su se prethodno predali, a osumnjičeni se tereti da je lično sudjelovao u strijeljanjima i pojedinačnim ubistvima preživjelih.

Zajedno s Ružnićem istragom je obuhvaćeno ukupno 17 osumnjičenih uključujući tu i generala Dudakovića a svi oni su na teritoriju BiH. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više od tri hiljade ljudi prisustvovalo je skupu potpore bivšem komandantu 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, Atifu Dudakoviću na Gradskom trgu u Bihaću. Slična okupljanja bivših pripadnika Armije BiH održana su i u Zenici, Tuzli te Mostaru. Dudaković i ostali uhapšeni su u petak, Tužiteljstvo ih sumnjiči za ratni zločin. Sud je juče […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO