Haradinaj: Ako tenkovi Srbije pređu granicu, imamo pravo na samoodbranu

Niko nema mandat da govori o granicama, tvrdi Ramush Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da niko nema pravo da razgovara o granicama, prenela je Radio-televizija Kosova.

Predsednik Kosova Hashim Thaci ima poverenje institucija Kosova u pogledu dijaloga za uzajamno priznanje sa Srbijom, ali ne i za pregovore o granicama, naglasio je Haradinaj.

On je dodao da će biti smatrano nacionalnom izdajom ako neko pokuša da “pomeri granice”.

Kako je kazao Haradinaj, svako ko želi da pomera granice treba da zna da pokreće novi rat.

Zaštiti svakog građanina Kosova

Haradinaj tvrdi da “Kosovo ima ustavnu obavezu da zaštiti svakog građanina svoje teritorije”.

“Ako tenkovi Srbije pređu kosovsku granicu, mi smo ovde, niko drugi nije ovde. Mi imamo pravo na samoodbranu. To ne sprečava pravo NATO da se brani. Ako napadne Srbija, NATO će pomoći ako može, ako ne, kazaće – srećno”, rekao je Haradinaj.

Kako je kazao, ideja da se Preševska dolina priključi teritoriji Kosova je nešto što je nemoguće postići.

Priznanje treba da bude, rekao je Haradinaj, između dve države sa sadašnjim granicama, bez ikakvog pomeranja.

“Znate šta znači dirati teritoriju i niko nema ovakav mandat da pregovara o teritoriji Kosova. Dijalog je politički samo za uzajamno priznanje. Želja ostaje, ali da bi se pomerala ova teritorija Kosova, nema mandat ni predsednik Thaci, niti bilo ko drugi”, kazao je Haradinaj.

‘Izgubljeni životi za ove granice’

Kako je rekao, “uzećemo [Preševsku] dolinu rado, ako nam je Srbija da, želeći to, ali niko nema pravo da pregovara o nezavisnosti teritorije Kosova, koja je proglašena 17. februara”.

On je rekao da su izgubljeni životi “za ove granice, za ovu realnost” i da bi preispitivanje tog postignuća bila greška za Prištinu.

“Mi prepoznajemo da Albanci i svi ostali ovde žive i poštuju druge zajednice, ali je rasprava o pomeranju teritorije nacionalna izdaja”, kazao je Haradinaj.

“Niko nema pravo i ko god govori [o granicama] to je nacionalna izdaja”, rekao je Haradinaj i dodao da “pomeranje sadašnje teritorije zemlje ili operacija na postojećoj teritoriji zemlje, ili akcija protiv teritorije na kojoj smo proglasili nezavisnost predstavlja izdaju”.

‘Kršenje integriteta je poziv na rat’

Thaci bi otvaranjem ove teme bio protiv odgovora Beogradu da na kraju “niko nikome ne bi trebalo da da ništa”.

“Niko nema mandat da govori o granicama. Ne želim da pričam o teritoriji. Predsednik Thaci ne bi trebalo da se usudi, premijer se ne usuđuje, a ni predsednik Skupštine Kadri Veseli ne bi trebalo da govori o teritoriji. Nema dijaloga kada govorimo o teritorijama. To je poziv na rat”, rekao je on.

“Kršenje [integriteta] teritorije zemlje je rat”, smatra Haradinaj, prenela je RTK 2.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO