Thaci: Korekcija granica, ali ne i podjela Kosova

Hashim Thaci će svoj plan predstaviti Aleksandru Vučiću kada se u septembru sastanu u Briselu (EPA)

Ponovno iscrtavanje granica, čime bi dijelovi Srbije s većinskim albanskim stanovništvom ušli u sastav Kosova, moglo bi okončati dugotrajne tenzije između Beograda i Prištine i omogućiti im napredak ka članstvu u Europskoj uniji, izjavio je u utorak predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Govoreći za agenciju Reuters, istaknuo je kako će svoj plan predstaviti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada se idućeg mjeseca ponovno sastanu u Bruxellesu, u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU-a.

“Sada je definitivno trenutak da se korigira granica između Kosova i Srbije, koja je duga 400 kilometara. To će pomoći da se izbjegnu međuetnički problemi i da se stvori neka vrsta autonomne regije, kao što je [bh. entitet] Republika Srpska”, rekao je Thaci.

‘Nema podjele po entičkoj liniji’

Britanska agencija napominje da Thaci nije rekao što bi Srbija mogla dobiti u zamjenu za odustajanje od dijela svog teritorija, na kojoj, kako navodi Reuters, živi najmanje 55.000 etničkih Albanaca.

Istovremeno, Thaci je odbacio bilo kakvu mogućnost podjele Kosova po etničkoj liniji.

“Korigiranjem granica definitivno će se izbjeći podjela Kosova, razmjena teritorija, nove krize ili problemi, a čak i mogući novi rat”, naveo je Thaci.

Reuters navodi da pojedini srbijanski mediji i političari predlažu prekrajanje granica koje podrazumijeva da dio sjevernog Kosova, nastanjen pretežno Srbima, bude u sastavu Srbije, a zauzvrat da se dijelovi južne Srbije s albanskom većinom daju Kosovu.

Objašnjavaju da najmanje 100.000 Srba živi na Kosovu, a polovica njih živi sjeverno od rijeke Ibar u mjestima u kojima čine većinsko stanovništvo.

Ostatak živi južno od te rijeke, u područjima u kojima su Albanci većina, konstatira Reuters.

Zapad protiv promjena granica

Većina Srba koji žive na Kosovu ne priznaju institucije u Prištini te i dalje smatraju Beograd svojim glavnim gradom, dodaje se u tekstu.

Vučić je prošlog tjedna rekao da je spreman na kompromis o razgraničenju s Kosovom, mada promatrači smatraju da su pozicije Beograda i Prištine i dalje jako udaljene.

Agencija Reuters, također, navodi da većina Srba Kosovo smatra kolijevkom svoje nacije i pravoslavne vjere.

Zapad ne gleda blagonaklono na korekciju granica na Balkanu, jer smatraju da bi to moglo biti destabilizirajuće po regiju.

Međutim, Thaci je uvjeren da će zapadne države podržati bilo koji sporazum koji potpišu Vučić i on, a za koji vjeruje da će biti postignut početkom 2019. godine.

“Ako se strane dogovore u procesu dijaloga i postignu neki sporazum, EU i Sjedinjene Američke Države će podržati bilo koji dogovor o korekciji granice”, izjavio je Thaci.

Pozdravljena poruka Angele Merkel

No, predsjednik Kosova je u međuvremenu, u objavi na Twitteru, pozdravio stav njemačke kancelarke Angele Merkel o nepromjenjivosti granica na zapadnom Balkanu.

“Pozdravljam izjavu kancelarke Merkel o tome da nema promjena granica na zapadnom Balkanu. Sve što se treba uraditi jeste da većina članica EU-a uvjeri pet onih koje ne priznaju Kosovo, kao i Srbiju, da priznaju Kosovo u okviru ovih granica. Što prije se to dogodi, to će biti bolje za regiju”, napisoa je Thaci.

Merkel je u ponedjeljak, poslije sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, rekla da “nema promjena granica na zapadnom Balkanu i to se, izgleda, mora svaki put ponavljati”.

Izvor: Agencije