Skupština RS: Usaglašeni zaključci protiv izvještaja o Srebrenici

Narodna skupština bh. entiteta Republike Srpske (NSRS) odbacila je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatražila od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage, navodi se u usaglašenim zaključcima stranaka u entitetskom parlamentu.

U predloženim zaključcima, koje nisu podržali jedino poslanici Koalicije “Domovina”, navodi se da parlament RS-a smatra da Vlada RS-a treba da formira nezavisne međunarode komisije koje bi na objektivan i nepristrasan način utvrdile stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995. godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

Narodna skupština RS-a, smatra, stoji u zaključcima o kojima će se glasati nakon rasprave, da rok za rad obje novoformirane nezavisne međunarodne komisije ne treba biti duži od jedne godine.

Poslanici tih stranaka smatraju da treba usvojiti zaključak u kojem parlament izražava svoje opredjeljenje da se kroz istraživanje istine o događajima u Srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. jača međusobno povjerenje u Bosni i Hercegovini i regionu i eliminišu manipulacije o ovim događajima, te da se rezultati prezentuju relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama i javnosti, kako bi se spriječilo dalje manipulisanje sa sudbinama istinskih žrtava i njihovih porodica.

Tvrde da je izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen “pod pritiskom Visokog predstavnika za BiH i međunarodne zajednice” te da je Komisija radila “pod snažnim pritiskom visokog predstavnika s unapred zadatim i određenim rezultatima koje je morala postići”, čime se konstatuje da Komisija u svome radu nije bila nezavisna.

Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine odbacuju, jer “nije u skladu s opredjeljenjem institucija RS o objektivnom i istinitom tumačenju navedenih događaja i jačanju međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini i regionu”.

“Narodna skupština konstatuje da je Komisija bila spriječena da se bavi stradanjem i srpskog naroda u širem području Srebrenice, i da je u svojim preporukama navela da je ukupna slika o događajima u i oko Srebrenice moguća samo nakon sagledavanja njihovog ukupnog istorijskog konteksta”, navodi se u zaključcima.

‘Satanizacija RS-a’

Sjednica Skupštine je zakazana na zahtjev predsjednika entiteta Milorada Dodika.

Zahtjev je obrazložio odlukom predstavnika srebreničkih udruženja da popis s imenima 22.000 osoba koje se mogu dovesti u vezu s genocidom dostave njemačkom pravosuđu.

Dodik je, u uvodnom obraćanju, genocid u Srebrenici nazvao dogovorenom tragedijom sa ciljem sotoniziranja Srba.

“Jednostavno želimo da sagledamo i srpske žrtve. Mora da se zna da 30.000 stradalih Srba u prethodnom ratu još čeka pravdu. Srebrenički zločin bio je dogovorena tragedija, s namjerom satanizacije Srba”, naveo je Dodik.

Komisija za Srebrenicu u izvještaju navodi kako je u tom gradu u julu 1995. godine nestao 7.801 Bošnjak. Predsjednik RS-a tvrdi kako je ova brojka netačna, a navodi i kako se u izvještaju ne spominje stradanje Srba u tom dijelu BiH.

“Želimo istinu o svim zločinima. RS nikad nije, niti će osporavati zločine koje su počinili pojedini Srbi, ali želimo nepristrasno utvrditi istinu i o stradanju srpskog naroda. Podržaćemo formiranje nove međunarodne nepristrasne komisije koja će istraživati sve zločine bez obzira na nacionalnost žrtve“, rekao je Dodik.

“Teza o genocidu se pojavila na početku sukoba i otkriva plan stvaranja države Bosne i Hercegovine po mjeri najbrojnijeg naroda. Sefer Halilović je na početku rata govorio da će rat biti genocidan jer je usmjeren protiv muslimana”, istakao je Dodik.

Dodao je kako je Alija Izetbegović nastavio tu priču, kada je napisao da će se u Srebrenici dogoditi najveći genocid poslije Drugog svjetskog rata. 

“To je doprinijelo da se Srebrenica proglasi zaštićenom zonom još 1993. godine”, istakao je Dodik, dodavši da se priča o “navodnom genocidu” koji su izvršili Srbi nastavlja.

“Ruska Federacija je na molbu Republike Srpske i Srbije stavila veto na sramnu britansku inicijativu – Rezoluciju o Srebrenici”, kazao je Dodik.

Napomenuo je kako se zaboravlja da je nekadašnja vlast donijela izvještaj o Srebrenici, iz kojeg se vidi da je cilj protivnika RS da imaju zvanični dokument kojim bi se dalje satanizovala RS.

“Munira Subašić je spisak od 22 hiljade imena predala tužilaštvu Njemačke. Ovaj spisak je otišao u SAD i bit će proširen na sve zemlje… Teže da svi oni koji se nalaze na spisku budu privedeni u Njemačkoj i da odgovaraju. Ne u BiH, nego u Njemačkoj. Vidljivo je da se radi o planiranoj aktivnosti, jer su paraobavještajni portali već počeli objavljivati taj spisak”, rekao je Dodik.

‘Međusobni bošnjački sukobi’

Dodik je također naveo da je nekoliko stotina Bošnjaka stradalo u „međusobnim bošnjačkim sukobima”, kao i da postoje ljudi za koja je utvrđeno da su poginuli tokom proboja iz Srebrenice tokom žestokih vojnih sukoba, a sve njih je, kako je rekao, Komisija uvrstila na spisak ubijenih Bošnjaka u Sreberenici 1995.

On je istakao da RS želi mir, ali da je spremna da se brani od bilo kakvog ugrožavanja.

“Odbrambeni potencijali RS veći su nego što neko može i da zamisli i spremni smo da se branimo. Policija RS bi ekspresno reagovala na bilo kakav napad, i zato je i napadaju i koriste svaku priliku za njeno ugrožavanje“, rekao je Dodik.

Spisak koji je predan njemačkim vlastima

Majke Srebrenice nedavno su predale njemačkim vlastima popis, a na kojem su imena 22.000 Srba potencijalnih sudionika genocida u Srebrenici.

Upravo je predaja popisa i bila povod entitetskom predsjedniku Milorada Dodika da zatraži posebnu sjednicu, jer smatra da se spomenutim izvještajem „manipulisalo na štetu Srba“. Dodik je prethodno sve s popisa, koji se nalaze u Njemačkoj, pozvao da se vrate u Bosnu i Hercegovinu, odnosno njezin entitet Republika Srpska.

Spomenuti popis nije nikakva tajna i dio je izvještaja koji je, prije 14 godina, napravila Komisija za istraživanje događaja u Srebrenici 1995. godine, a koju je formirala Vlada Republike Srpske.

Pod pritiskom međunarodne zajednice napravljen je izvještaj u kojem se, između ostalog, navodi da je u Srebrenici „likvidirano više hiljada Bošnjaka na način koji predstavlja teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te da je izvršilac, pored ostalog, preduzeo mjere prikrivanja zločina premještanjem tijela“. Priložen je i popis pripadnika Vojske Republike Srpske s 22.000 imena – od najviše rangiranih oficira do običnih vojnika, vozača, kuhara.

Bez obzira kako reagirali u Njemačkoj, Majke Srebrenice odlučne su popis dostaviti i drugim državama – navodno je već dostavljen u SAD, a uskoro će biti poslan i članicama Europske unije, ali i širom svijeta.

„Ne možemo šutjeti. Genocid ne možemo zaboraviti i ne možemo dozvoliti da zločinci ne budu kažnjeni. Svako ko je počinio zločin treba da odgovara“, poručila je Munira Subašić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice.

Izvor: Al Jazeera i agencije