Oštre reakcije na odbacivanje izvještaja o Srebrenici u RS-u

Majke Srebrenice predale su njemačkim vlastima popis na kojem su imena 22.000 Srba potencijalnih sudionika genocida u Srebrenici (facebook.com/usembassy.bih)

Delegacija Evropske unije, Misija OSCE-a, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini osudili su u utorak odluku Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska da odbaci izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Delegacija EU-a odbacuje bilo kakve pokušaje poricanja genocida počinjenog u Srebrenici, saopćeno je nakon što je ranije u utorak Narodna skupština RS-a održala specijalnu sjednicu kako bi raspravljala o Izvještaju Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

“U tom kontekstu, Evropska unija odbacuje bilo kakvo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici. Također osuđujemo korištenje zapaljive etno-političke retorike i djelovanja”, navodi se u saopćenju Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini.

‘Cinično korištenje izvještaja’

“Pozivamo sve političke lidere i druge osobe na pozicijama odgovornosti u Bosni i Hercegovini da predvode rad na odavanju počasti žrtvama i promoviranju pomirenja”, istaknuto je u saopćenju.

EU je unija vrijednosti i bilo koja zemlja koja teži ka članstvu u EU mora poštivati i promovirati njene vrijednosti demokratičnosti, ljudskih prava, tolerancije i pravde.

To uključuje tretiranje žrtava genocida s najvećim poštovanjem i dostojanstvom, navedeno je u saopćenju.

Misija OSCE-a, Ambasada SAD-a i OHR osuđuju cinično korištenje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. godine u političke svrhe u predizbornom periodu.

Politizacija Izvještaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja evropske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost, navodi se u zajedničkom saopćenju.

“Izvještaj je pomogao zajednicama u Bosni i Hercegovini da krenu naprijed i teže pomirenju i miru. Mnogi od rezultata Izvještaja su verificirani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih i inostranih sudova. Činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je potvrđena od dva međunarodna suda. Činjenice se neće promijeniti, bez obzira na napor koji se ulaže da se ponovo napiše historija. Da budemo jasni: niko ne demonizira Republiku Srpsku, niti govori o kolektivnoj odgovornosti RS-a ili srpskog naroda, kao što tvrdi predsjednik RS-a [Milorad Dodik] i drugi. Žrtava ima na svim stranama, uključujući i srpski narod”, piše u saopćenju.

‘Važan korak ka pravdi’

“Nakon njegovog usvajanja, Izvještaj je predstavljao važan korak naprijed u naporima da se postigne pravda. Ti napori se nastavljaju i danas. Misija OSCE-a je u nekoliko navrata isticala da su tužilaštva i sudovi na nivou [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta, kao i Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine, do sada završili rad na skoro 500 predmeta ratnih zločina”, dodaje se.

U saopćenju se kaže da su pravosudne institucije Bosne i Hercegovine pokazale snažnu predanost utvrđivanju istine i osiguravanju da svi ratni zločini budu efikasno istraženi i procesuirani, bez obzira na etničku pripadnost počinioca ili žrtve.

“Pozivamo na nastavak podrške tim institucijama na svim nivoima procesuiranja predmeta ratnih zločina, kako bi im se omogućilo da završe taj proces i osiguraju pravdu za žrtve.”

Narodna skupština RS-a odbacila je danas izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatražila od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage, navodi se u usaglašenim zaključcima stranaka u entitetskom parlamentu.

U predloženim zaključcima, koje nisu podržali jedino poslanici Koalicije “Domovina”, navodi se da parlament RS-a smatra da Vlada RS-a treba formirati nezavisne međunarode komisije, koje bi na objektivan i nepristrasan način utvrdile stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995. godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

Zaključci Narodne skupštine RS-a

Tvrde da je izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen “pod pritiskom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i međunarodne zajednice” te da je Komisija radila “pod snažnim pritiskom visokog predstavnika s unaprijed zadatim i određenim rezultatima koje je morala postići”, čime se konstatira da Komisija u svom radu nije bila nezavisna.

Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine odbacuju, jer “nije u skladu sa opredjeljenjem institucija RS-a o objektivnom i istinitom tumačenju navedenih događaja i jačanju međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini i regionu”.

“Narodna skupština RS-a konstatuje da je Komisija bila spriječena da se bavi stradanjem i srpskog naroda u širem području Srebrenice i da je u svojim preporukama navela da je ukupna slika o događajima u i oko Srebrenice moguća samo nakon sagledavanja njihovog ukupnog istorijskog konteksta”, navodi se u zaključcima.

Sjednica Narodne skupštine RS-a je zakazana na zahtjev predsjednika ovog bh. entiteta.

Dodik je, u uvodnom obraćanju, genocid u Srebrenici nazvao “dogovorenom tragedijom, sa ciljem sotoniziranja Srba”.

‘Sporni’ popis nije tajna

Majke Srebrenice predale su njemačkim vlastima popis na kojem su imena 22.000 Srba potencijalnih sudionika genocida u Srebrenici.

Upravo je predaja popisa bila povod Dodiku da zatraži posebnu sjednicu parlamenta RS-a, jer smatra da se spomenutim izvještajem “manipulisalo na štetu Srba”.

Dodik je prethodno sve osobe sa popisa koji se nalaze u Njemačkoj pozvao da se vrate u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u RS.

Spomenuti popis nije nikakva tajna i dio je izvještaja koji je prije 14 godina napravila Komisija za istraživanje događaja u Srebrenici 1995. godine, a koju je formirala Vlada RS-a.

Izvor: Agencije