Jajima na Ministarstvo zdravstva zbog smrti mladića

Ulaz u ministarstvo jajima su zasuli predstavnici vanparlamentarne stranke Slobodna Hrvatska (Al Jazeera)

Ulaz zgrade Ministarstva zdravstva u Zagrebu zasut je jajima, u znak nezadovoljstva zbog neorganiziranosti hitne medicinske pomoći koja je proteklog vikenda rezultirala smrću 21-godišnjeg Mattea Ružića u Zaprešiću.

Ružiću je pozlilo u nedjelju na ulici.

U pomoć je prvo stigao tim Hitne medicinske pomoći bez liječnika, budući da je tim s liječnikom bio na intervenciji u obližnjem Jastrebarskom.

Tim s liječnikom stigao je 27 minuta nakon poziva, no mladić je nažalost preminuo, prenosi Hina.

‘Ništa bolje ne zaslužuju’

Jaja na Ministarstvo zdravstva bacili su predstavnici izvanparlamentarne stranke Slobodna Hrvatska, poručivši kako su to učinili isključivo kao nezadovoljni građani.

Po njihovim riječima, to je reakcija na neorganiziranost hitne pomoći.

Kažu kako zaposleni u Ministarstvu zdravstva “ništa bolje ne zaslužuju”.

Traže ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića, a ako to ne učini, pozivaju premijera Andreja Plenkovića da ga smijeni.

Nekoliko okupljenih prosvjednika poručilo je da nisu htjeli organizirati masovniji skup, ali da će i do njega vrlo izvjesno doći, jer je situacija u hrvatskom zdravstvu, smatraju, na rubu izdržljivosti.

Poziv drugim gradovima na proteste

Smrt 21-godišnjeg mladića u Zaprešiću kraj Zagreba potaknula je pitanje odgovornosti i organizacije Hitne pomoći u Hrvatskoj.

U pomoć mu je stiglo sanitetsko vozilo, jer je vozilo Hitne pomoći s liječnikom bilo na drugoj intervenciji, dok Hitna pomoć iz Jastrebarskog nije stigla na vrijeme.

Medicinska sestra i tehičar, prema aktualnom Pravilniku, nemaju ovlasti primjenjivati sve postupke kao liječnik u tim situacijama.

Slučaj je potaknuo i prosvjede građana Zaprešića u ponedjeljak, koji od gradonačelnika Željka Turka traže da pronađe mehanizme za bolje funkcioniranje Hitne pomoći u gradu.

Pozvali su i stanovnike drugih gradova da im se pridruže u prosvjedima.

“Ja sam Ivan Pokupec, građanin, žrtva koja svaki mjesec izdvaja 15 posto svoje plaće da se ovakve stvari ne bi događale kakva se prekjučer [nedjelja] dogodila. Jednostavno, meni je dosta, jer ovo nije normalno i nije prvi put da ovaj sustav kiksa, s ministrom na čelu”, rekao je nezadovoljni Ivan Pokupec.

Ministar se ne smatra odgovornim

Ministar Kujundžić je izjavio kako se ne smatra odgovornim za smrt mladića u Zaprešiću, ali da će dati ostavku ako igdje prepozna da je odgovoran za to, što za sad ne prepoznaje.

“Ako igdje prepoznam da sam odgovoran za Zaprešić, dat ću ostavku, no u ovom trenutku ne prepoznajem. Ne smatram se politički odgovornim, već izražavam sućut i žaljenje”, poručio je Kujundžić.

Najavio je da će im sljedeći korak biti da gradske i županijske prijeme Hitnih službi smjeste u iste prostore, što će djelatnicima uvelike olakšavati posao.

Ministar je ustvrdio da su svi Hrvati odgovorni za zdravstveni sustav i da ga svi trebaju popravljati i čuvati.

Komentirajući najavu obitelji preminulog mladića u Zaprešiću kako će zbog smrti sina podići tužbu, ministar je odgovorio: “Što god bude. bit će.”

Također je rekao kako se inspekcija nalazi na terenu, da sustav u brojnim segmentima dobro funkcionira te da će vidjeti je li bilo slabosti.

‘Ljudski život nema cijenu’

Gradonačelnik Zaprešića izrazio je žaljenje zbog slučaja preminulog Mattea Ružića, istaknuvši kako se nada da će ta žrtva biti pokretač nužno potrebnih promjena čitavoga sustava kako bi se sanirale manjkavosti i spriječile buduće žrtve.

“Moji suradnici i ja vrlo smo potreseni nemilim događajem i gubitkom jednog mladog života te izražavamo duboku zabrinutost zbog manjkavosti sustava, koju danas-sutra može osjetiti bilo tko”, piše u priopćenju gradonačelnika Turka i Kluba vijećnika Hrvtske demokratske zajednice i partnera.

Napominjući kako javno zdravstvo, uključujući hitnu medicinu, nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, već županijskih zavoda, odnosno, u slučaju Zaprešića, Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, gradonačelnik ističe kako sufinanciranje dodatnog tima Hitne pomoći spada u takozvani zdravstveni nadstandard.

“Jasno je da ljudski život nema cijenu, no sufinanciranje dodatnog tima u Zaprešiću, nažalost, ništa ne bi promijenilo u odnosu na strašnu tragediju, jer da bismo imali još jednog dežurnog liječnika, broj timova bi se morao udvostručiti s pet na deset, o čemu opet ne može odlučivati Grad”, pojašnjava Turk.

Izvor: Al Jazeera i agencije