Božinović: Krijumčarenje migranata i droge donosi istu zaradu

Hrvatska je suočena s povećanim brojem pokušaja nezakonitih prelazaka granice, navodi Davor Božinović (EPA)

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da se prihod od krijumčarenja migranata izjednačio sa zaradom od trgovine drogom.

Po njegovim riječima, Hrvatska ne može i neće dopustiti nezakonite prelaske granice, posebno stoga što nezakonite migracije idu na ruku organiziranom kriminalu.

“U okolnostima nakon velikog migracijskog priljeva 2015. i 2016. godine, u svim državama članicama došlo je do promjene stava i raspoloženja prema migracijama, a pozivi za dolazak prema svim izbjeglicama, čak i s adresa s kojih su bili upućivani, sad su ‘prošla vremena’ i države članice to jasno komuniciraju. Jednako tako, migrantska politika ‘šalji dalje’ koju je Hrvatska provodila za najjačeg vala da bi izbjeglicama omogućila prolaz na zapad, pokazala se, na europskoj razini, neodrživom u suočavanju s migracijskim fenomenom. Takva je politika naišla i na oštru kritiku Suda Europske unije i ona nema ni uporište niti podršku”, izjavio je Božinović za agenciju HINA.

Navodi i kako većina migranata, koji pokušavaju prijeći hrvatsku granicu, nisu u stvarnoj potrebi za međunarodnom zaštitom, već je riječ o ekonomskim migrantima koji “nezakonitim prelascima, zloporabom sustava azila i sekundarnim kretanjima dovode u pitanje opstojnost šengenskog prostora i europske politike azila”.

Sigurnosni rizik

“Da bi ostvarili cilj dolaska u neku od zemalja zapadne i sjeverne Europe nezakoniti migranti krivotvore podatke o identitetu, najčešće nemaju nikakve identifikacijske dokumente jer ih skrivaju, bacaju ili uništavaju. Također, migranti na hrvatske granice ne dolaze izravno s prostora u kojima im je bio ugrožen život i sigurnost. Upravo suprotno.

Osobe koje nezakonito pokušavaju prijeći hrvatsku granicu već su prošle barem jednu državu članicu Europske unije u kojoj su mogli zatražiti međunarodnu zaštitu i, ukoliko se utvrdi da je uistinu trebaju, mogli su ostvariti pravo na takvu zaštitu”, kazao je Božinović.

Ističuči da se prihod od krijumčarenja migranta izjednačio sa zaradom od trgovine drogom, ocijenio je da nezakonite migracije predstavljaju sigurnosni rizik kojem Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske “pristupa s dužnom ozbiljnošću”. 

Napadi na policajce

“Od početka ove godine suočeni smo s povećanim brojem pokušaja nezakonitih prelazaka hrvatske granice, ali i s pritiscima i napadima na policijske službenike koji bi po nečijoj zamisli migrante trebali propustiti kroz Hrvatsku. To Hrvatska ne može i neće dopustiti, jer poštuje vlastito i europsko zakonodavstvo, ali i činjenicu da ne postoji mogućnost da migranti iz Hrvatske na zakonit način nastave svoj put dalje prema drugim članicama EU.

Njihovo ‘propuštanje’, kakvih sugestija ima u našem javnom i medijskom prostoru, znači mogućnost da se od Hrvatske napravi okupljalište velikog broja migranata koji bi, silom prilika, bili primorani na duži boravak na našem teritoriju. To niti je njihov, ali ni naš interes, pogotovo stoga što Hrvatska nije poticala niti priželjkivala ovakav razvoj migrantskih kretanja, ali će u svakoj situaciji naći odgovor koji se temelji na zaštiti nacionalnih interesa, što na prvom mjestu uključuje borbu protiv nelegalnih migracija”, zaključio je Božinović.

Izvor: Agencije