Slovenija pitanje ‘vojvođanskih’ nekretnina smatra riješenim

Vojvođanske lokalne vlasti ustraju na vraćanju nekretnina u Hrvatskoj i Sloveniji (Al Jazeera)
Vojvođanske lokalne vlasti ustraju na vraćanju nekretnina u Hrvatskoj i Sloveniji (Al Jazeera)

Slovenija smatra neopravdanim traženje Vojvodine za povratom dviju nekretnina u Sloveniji koje su u vrijeme nekadašnje SFRJ koristile osobe iz te autonomne pokrajine u sklopu Srbije, objavili su slovenski mediji prenoseći saopćenje ministarstva vanjskih poslova te zemlje.

Stajalište Slovenije je da su te dvije nekretnine koje zahtijeva Vojvodina u vlasništvu slovenske države i u privatnom vlasništvu, prema slovenskom unutrašnjem pravnom poretku i prema međunarodnom pravu, objavilo je slovensko ministarstvo, a prenosi agencija STA.

Riječ je o vili “Vojvodina” na Bledu od 186 četvornih metara i stanu u obližnjem gradiću Radovljica površine 76,65 kvadrata, objektima koje je prema navodima medija u Srbiji do raspada SFRJ koristila Vojvodina, ali joj nakon 1991. više nisu dostupne, odnosno nemaju više prava na vlasništvo.

Kako su u vezi s tim naveli u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, nekretnina na Bledu na koju cilja Vojvodina bila je pred raspad Jugoslavije u “društvenom vlasništvu”, a pred slovensko osamostaljenje ju je upotrebljavala bivša jugoslavenska vojska, dok ju je nakon osamostaljenja preuzela na korištenje slovenska vojska.

Sporna vila ‘Vojvodina’

Vila Vojvodina je nakon toga, u skladu s odredbama bečkog sporazuma o sukcesiji SFRJ, prešla u vlasništvo Slovenije, dok je stan u Radovljici u vlasništvu privatne osobe, navode u Ljubljani.

Novosadski list Dnevnik je objavio da vojvođanske lokalne vlasti ustraju na vraćanju nekretnina u Hrvatskoj i Sloveniji koje je Vojvodina, danas u sastavu Srbije, u vrijeme nekadašnje zajedničke države imala u svom vlasništvu ili na novčanoj odšteti.

Kako piše vodeći vojvođanski list, tamošnja je lokalna vlada nakon uvida o stanju nekretnina za prošlu godinu angažirala jedan advokatski ured kako bi ispitao pravne mogućnosti povratka za Vojvodinu spornih nekretnina, odnosno mogućnost materijalne odštete, a vojvođanski je parlament konstatirao da treba nastaviti aktivnosti na pravnom tumačenju sporazuma o sukcesiji i eventualnom podizanju tužbenih zahtjeva.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO