Protiv mješovitih brakova u BiH 39 posto građana

Ena iz Sarajeva zahvaljući freelance poslu planirala je i upisati i master studije, međutim, taj novac će sada morati dati državi (EPA)
Ena iz Sarajeva zahvaljući freelance poslu planirala je i upisati i master studije, međutim, taj novac će sada morati dati državi (EPA)

Skoro 39 odsto građana u Bosni i Hercegovini izjasnilo se protiv sklapanja nacionalno meštovitih brakova, a u tome protivljenju prednjače Srbi, zatim Hrvati i Bošnjaci.

Kako je saopštila Agencija za istraživanje javnog mnijenja Prime Communications, nakon provedenog istraživanja na 1000 ljudi, na pitanje podržavaju li brak s pripadnicima drugih naroda potvrdno je odgovorilo 32,7 odsto stanovnika BiH, dok ih je 38,7 odsto protiv.

Pri tome je 28,6 odsto onih koji se nisu izjasnili na ovo pitanje.

S tvrdnjom da se “ne bi trebalo mešati s pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mešovitih brakova” u potpunosti se slaže 21 odsto Srba, dok se 34 odsto njih uglavnom slaže.

Među Hrvatima najviše neodlučnih

Tako je 55 odsto Srba protiv mješovitih brakova, dok 34 odsto to podržava, a neodlučnih je oko 26 odsto, navodi Prime Communication.

Među Hrvatima nacionalno mešovite brakove ne podržava 43 odsto ispitanih, dok ih 21 odsto podržava,  a neodlučnih je čak 36 odsto Hrvata.

Mešovite brakove podupire 38 odsto Bošnjaka, dok je protiv njih 33 odsto, a neodlučnih je 28 odsto.

Agencija Prime Communication objavila je i kako je među onima koji se izjašnjavaju kao Bosanci najveća podrška nacionalno mešanim brakovima.

Oko 50 odsto Bosanaca podržava mešovite brakove, dok ih je protiv 12 odsto.

Izvor: Agencije


Povezane

Sve veći broj žena iz muslimanskih emigrantskih obitelji u Velikoj Britaniji sklapa brak sa muškarcima koji nisu dio ove zajednice. Međutim, te žene često budu odbačene od svojih obitelji, a neke čak postanu i žrtve nasilja. Pojedine muslimanske i kršćanske skupine pozivaju na prihvatanje međuvjerskih brakova.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO