U Londonu počeo samit Evropska unija – zapadni Balkan

U prijedlogu s 12 tačaka te države navode i da EU treba dozvoliti ministrima iz država u procesu proširenja da učestvuju na najvišim sastancima tijela Unije (Arhiva)

Dvodnevni summit Europska unija – zapadni Balkan, koji se održava u sklopu Berlinskog procesa, otvoren je u ponedjeljak u Londonu sastankom ministara vanjskih poslova šest balkanskih zemalja s predstavnicima civilnog društva.

Manje od godinu dana uoči izlaska iz EU-a, Velika Britanija u ponedjeljak i utorak u Londonu organizira Summit EU – zapadni Balkan, koji će okupiti čelnike balkanskih država, predstavnike europskih institucija te visoke dužnosnike devet zemalja članica EU-a.

Dvodnevni summit održava se u sklopu Berlinskog procesa, koji je 2014. godine pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, kako bi ohrabrila zemlje regije na provedbu reformi i pokazala im da EU, unatoč zamoru od proširenja, i dalje drži otvorena vrata za sve zemlje jugoistoka kontinenta koje ispune kriterije za članstvo.

Na londonskom summitu sudjeluju aspirantice za članstvo u Uniji – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sedam članica EU-a uključenih u Berlinski proces – Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Poljska, potom Velika Britanija, kao domaćin, te Bugarska, koja je u svibnju 2018. godine u Sofiji bila domaćin sastanka na vrhu između EU-a i balkanskih država.

Razgovori o sigurnosnim izazovima

Riječ je o petom u nizu godišnjem sastanku na vrhu EU – zapadni Balkan.

Nakon prvog summita u Berlinu, održana su još tri sastanka – u Beču, Parizu i Trstu.

Prvoga dana summita, u ponedjeljak, okupit će se ministri vanjskih i unutarnjih poslova, koji bi trebali razgovarati o aktualnoj situaciji na zapadnom Balkanu te sigurnosnim izazovima koji stoje pred EU-om.

Na sastanku šefova diplomacija sudjelovat će europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, a predviđena je i rasprava s predstavnicima civilnih udruga.

Kako je najavljeno, sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja sudionica otvorit će britanski ministar Sajid Javid.

Uvodno obraćanje na temu važnosti razgovora o sigurnosti, terorizmu te teškom i organiziranom kriminalitetu održat će Ben Wallace, britanski ministar za sigurnost i gospodarski kriminalitet.

Na summitu će se, također, razgovarati o “prioritetnim sigurnosnim pitanjima, kao što su razmjena informacija i suradnja, potom pitanje nezakonitog posjedovanja, uporabe i trgovanja vatrenim oružjem te pitanje trgovanja ljudima, prisilan rad i migracije te korupciju i sigurnost”.

Važan, trajan i pouzdan partner EU-a

Drugoga dana summita, u utorak, okupit će se čelnici uključenih zemalja, a sastanak će otvoriti britanska premijerka Theresa May.

Koordinator summita, britanski diplomat Andrew Page, rekao je nedavno da Velika Britanija, unatoč Brexitu, želi biti “važan, trajan i pouzdan” partner EU-a, osobito u pitanjima sigurnosti, te da je London snažno zainteresiran za stabilnost i ekonomski napredak jugoistočne Europe.

“Originalni fokus Berlinskog procesa od početka je bio na ekonomskoj stabilnosti, pomaganju balkanskim državama na međusobnom povezivanju infrastrukture – cesta, željezničkih pruga, telekomunikacija…”, kazao je Page.

Dodao je da je sama činjenica da je Velika Britanija domaćin summita sa državama zapadnog Balkana prilika za službeni London da pokaže svijetu kako svoje “geostrateške obveze i odgovornosti i dalje namjerava poštovati i da će mu one biti jednako važne i nakon izlaska iz EU-a kao što su bile i prije”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO