Najmasovniji skup ‘Pravda za Davida’ do sada

Na Trgu Krajina u Banjoj Luci u subotu je održan još jedan u nizu prosvjednih skupova “Pravda za Davida”, na kojima građani traže istinu o smrti mladog Banjolučanina Davida Dragičevića.

Prema izvješćima bh. medija, riječ je o najmasovnijem skupu do sada, kojem je prisustvovalo najmanje 15.000 građana, koji su došli i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine.

No, Ministarstvo unutarnjih poslova bh. entiteta Republike Srpske, navodeći kako je skup protekao bez incidenata, navelo je kako je na Trgu Krajine bilo “između 4.000 i 5.000 građana”.

Dodali su kako je, osim građana iz RS-a, bilo i građana iz Sarajeva, Zenice i Živinica, te iz Brčko distrikta.

Uskoro skup i u Sarajevu

Najavljeno je da će skup, pod istim nazivom, uskoro biti organiziran i u Sarajevu.

Prisutnima su se, između ostalih, obratili otac Davor i majka Suzana, koji su ponovili da je njihov sin David ubijen i da traže pravdu.

Tužiteljstvo je donijelo naredbu o provedbi istrage protiv više nepoznatih počinitelja, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili ubojstvo Davida Dragičevića.

David je nestao 18. ožujka, a njegovo tijelo pronađeno je poslije šest dana potrage na ušću Crkvene u Vrbas.

Obitelj od početka tvrdi da je ubijen, dok je policija potvrdila da se najvjerojatnije utopio nesretnim slučajem.

Prije nekoliko dana, poslije tri mjeseca, Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci proslijedilo je policiji naredbu za pokretanje istrage o ubojstvu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Zastupnici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska odbacili su izvještaj istražne komisije o smrti Davida Dragičevića. Prethodno je glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir potvrdio opzicionom zastupniku Draganu Čaviću da su proslijedili naređenje o pokretanju istrage o ubistvu Davida Dragičevića. Čavić je to izjavio nakon što je tokom pauze u zasjedanju otišao u Okružno tužilaštvo. […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO