Makedonija: Napadači na Selu dobili od 10,5 do 13,5 godina zatvora

Poslanik i lider Alijanse za Albance Zijadin Sela nije prisustvovao izricanju presude ljudima koji su ga napali 27. aprila 2017. godine (Arhiva)

Krivični sud u makedonskoj prijestolnici Skoplju osudio je danas sedmoricu optuženih za pokušaj ubistva poslanika Zijadina Sele na zatvorske kazne od 10,5 do 13,5 godina, prenose agencije.

Prema presudi, sedmorica napadača su 27. aprila 2017. godine, tokom nasilnog upada demonstranata u makedonsko Sobranje, sa umišljajem pokušali ubiti Selu.

Najveću kaznu, 13,5 godina, kako su prenijeli mediji, dobio je Nikola Vojminovski.

Kire Đorđijevski i Aleksandar Janevski – Tošta su osuđeni na po 13 godina, a po deset godina i šest mjeseci su dobili Andrej Micev, Nikolče Dimitrievski, Oliver Ošavkovski i Kosta Delov.

Ranije presude

Poslanik i lider Alijanse za Albance Zijadin Sela nije prisustvovao izricanju presude ljudima koji su ga napali 27. aprila 2017. godine, kada su pristalice VMRO DPMNE nasilno upali u Sobranje Makedonije.

Na jednom od prethodnih ročišta dvojica optuženih za pokušaj ubistva Sele, koji su priznali krivicu, osuđeni su na godini i dva mjeseca i tri godine zatvora.

Jedan je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Izvor: Agencije