Zaev: Makedonija i Grčka žele zauvijek riješiti probleme

Ako smo za NATO i Evropsku uniju, trebamo biti spremni za kompromis, smatra Zoran Zaev (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio kako makedonska i grčka vlast žele završiti s problemima jednom i zauvijek, da bi zemlje mogle graditi prijateljske odnose i zaključivati sporazume za dobrobit obje zemlje.

On je za briselski portal Euroaktiv, čiji novinar ga je nazvao premijerom Republike Sjeverne Makedonije, novim imenom dogovorenim sporazumom između Atine i Skoplja, rekao je da je zbog dobrobiti naroda dvije zemlje postignut kompromis.

Upitan da li je kompromis dobar te da Makedonija neće početi pristupne pregovore već iduće godine, poslije evropskih izbora, Zaev je naveo da je “Crna Gora počela pristupne pregovore sedam i po mjeseci poslije odluke Evropske komisije, Srbija poslije devet i po mjeseci od odluke, a u našem slučaju bit će 12 mjeseci”.

“Zadovoljan sam što imamo pravednu i pravno dobru odluku. To daje šansu današnjim političarima i njihovim nasljednicima te budućim generacijama da sarađuju kroz dobre odnose”, istakao je Zaev.

Nema dogovora među opozicijom

Što se tiče evropskih izbora, bit će neko vrijeme tu izgubljeno, rekao je Zaev, koji je dodao da će biti održan referendum u Makedoniji, kao dio primjene sporazuma s Atinom.

“Mislim da je to pažljivo proračunato te da ćemo biti dobro pripremljeni do juna 2019. godine da počnemo poglavlje o pristupanju.”

Što se tiče opozicije, odnosno neslaganja VMRO-DPMNE sa sporazumom, Zaev je kazao da nema jasnog dogovora među opozicijom.

Oni su, naveo je, protiv promjene Ustava, ali kažu da su za ulazak u NATO i EU.

“Tu postoji kontradikcija. Ako smo za NATO i EU, trebali bismo biti spremni za kompromis”, smatra makedonski premijer.

Te partije desnog centra u Makedoniji i Grčkoj su veoma slične: obje prave puno buke, organiziraju proteste, upotrebljavaju ružan jezik, isto je u Grčkoj kao i u Makedoniji, ista taktika, zaključio je Zaev.

Izvor: Agencije