David Dragičević pao dok je bježao, ili su ga progonitelji gurnuli u rijeku

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpske, potvrdio je u srijedu kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo naredbu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka o provođenju istrage o slučaju ubistva Davida Dragičevića (21), mladića čiji je nestanak prijavljen 18. marta, a tijelo pronađeno šest dana kasnije, javlja agencija Anadolija.

“Ova naredba ruši sve konstrukcije koje su napravljene u vezi smrti na način da je opisano način i vrijeme stradanja Davida Dragičevića. U naredbi decidno piše: ‘Dana 18. marta, oko 4:00 časa, u Ulici Velibora Janjetovića Janje kod broja 27, u neposrednoj blizini kuće, došlo je do određenih verbalnih ili nekih drugih dešavanja, koji nisu utvrđeni i biće predmet istrage. David Dragićević je bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvena visine oko 4,5 metara u nabujalu rijeku, ili su ga izvršioci sa te obale gurnuli u rijeku, da bi u kratkom vremenskom periodu od dospijeća u vodu kod oštećenog nastupila smrt uslijed utopljenja u vodi'”, kazao je Lukač.

Prema njegovim riječima, u oba obdukcijska nalaza se kaže kako su povrede na tijelu Davida Dragičevića najvjerovatnije nastale prilikom pada, kotrljanjem niz strmu betonsku obalu.

Odbijen izvještaj Anketnog odbora

“Sve povrede su lake tjelesne, koje nisu mogle uzrokovati smrt. Sve konstrukcije pravljenje u javnosti u protekla tri mjeseca da je otet, držan, prebijan, maltretiran, silovan, o tome ko je uključen i na koji način vezano za ljude iz policije i političkog života, koje su pravili blogeri, a koje prihvatio Davor Dragičević, Davidov otac, nisu tačne i naredba to potvrđuje”, kazao je Lukač.

Ministar policije RS-a navodi kako do sada postoji jedna izjava svjedokinje koja je čula buku u vrijeme kada je nastradao David Dragičević, a koja će biti provjerena u istrazi.

Dodao je kako je jedan od sljedećih koraka policije da, na osnovu sudske odluke, provjeri prepisku stradalog mladića na društvenim mrežama, kako bi otkrili nove detalje.

“Istina je samo jedna i ovo je način da utvrdimo istinu, i to je jedini način da dođemo do pravde”, rekao je Lukač.

Ranije u srijedu poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a nisu usvojili izvještaj Anketnog odbora, koji smatra kako postoji osnovana sumnja da je David Dragičević ubijen.

Naredba tužilaštva od 28. juna

Glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir rekao je, u međuvremenu, kako je “slučaj Dragičević” okarakteriziran kao ubistvo, prenijele su banjalučke Nezavisne novine.

U Skupštini RS-a je za izvještaj glasalo 27, a suzdržanih je bilo 37 poslanika, prenijela je agencija Fena.

Prethodno je vođena žustra rasprava u parlamentu RS-a: opozicija je zatražila da se poslanici pojedinačno izjašnjavaju o izvještaju i zaključcima Anketnog odbora, ali njihov prijedlog nije prihvatila skupštinska većina.

Opozicija je zatražila pauzu, čitala je pismo oca stradalog mladića, Davora Dragičevića, te je tvrdila kako vlast krije da je pokrenuta istraga u ovom slučaju.

Poslanik Narodne demokratske partije Dragan Čavić, koji je u pauzi sjednice Skupštine otišao na razgovor s Lepirom u Tužilaštvo, rekao je kako je dobio informaciju da je naredba donesena 28. juna i taj ili naredni dan proslijeđena nadležnom sudu, jer su predviđene odgovarajuće radnje za koje treba saglasnost suda.

Opozicija napustila sjednicu Skupštine RS-a

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Radovan Višković je, međutim, rekao da nema zvanične informacije o navodno pokrenutoj istrazi.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici Koalicije Domovina, zbog, kako su naveli, previše politikantstva opozicije i vlasti u ovom slučaju.

Opozicionari su, nakon što je izvještaj odbijen, napustili skupštinsku salu.

Izvor: Agencije