Patrijarh Irinej protiv dolaska pape u Srbiju

NIje vrijeme za dolazak pape zbog svega što se desilo u prošlosti, rekao je patrijarh Irinej (Tanjug)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da ostaje pri svom ranije izrečenom stavu da nije vrijeme za dolazak pape Franje u Srbiju, dok šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić smatra da bi posjeta pape donijela korist.

Irinej je za Blic rekao da tokom nedavnog sastanka sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pietrom Parolinom, koji je boravio u posjeti Srbiji, nije bilo riječi o dolasku pape Franje, prenosi Tanjug.

“O tome nijednu reč nismo razmenili. Ni sa jedne ni sa druge strane. Bilo je govora o drugim stvarima, ali o tome ne. Svojevremeno sam rekao šta imam i ostajem pri tome”, kazao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Dačićev stav

Irinej je početkom godine izjavio da nije vrijeme za dolazak pape Franje i da je “zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske veliki deo naroda protiv toga”, navodi Blic.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić ocjenjuje da bi posjeta pape Srbiji donijela korist.

“Moj stav kao državnika je da bi u interesu Srbije bila poseta pape, naročito u kontekstu nepriznavanja Kosova. Teško će u budućnosti biti nekog pape koji ima više razumevanja za nas od pape Franje”, rekao je Dačić za Blic.

Izvor: Agencije