Mediji: Putin i Trump imaju minutu za rješavanje kosovskog pitanja

Sagovornik Blica navodi i da će Putin i Trump za Kosovo imati minut ili taman onoliko vremena da razmijene nekoliko rečenica (EPA)

Velika šansa da se riješi kosovsko pitanje leži u susretu američkog i ruskog predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina u finskoj prijestolnici Helsinkiju, jer bi se ta dva lidera trebala dogovoriti o tom pitanju dogovore, piše Blic.

Kako navodi ovaj list koji se poziva na svoje diplomatske izvore, to je plan i srbijanskog državnog vrha i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Evropa nema ni snage, ni volje, ni mogućnosti da natera Albance da urade nešto. Zato je ideja da se o ovom suštinski važnom pitanju za nas dogovore Putin i Trump, a da Evropa to potom prihvati kao konačno“, navodi izvor Blica i dodaje kako su sve oči uprte u sastanak ruskog i američkog lidera koji je zakazan za 16. juli u Helsinkiju.

Nekoliko rečenica za pomak

Sagovornik Blica navodi i da će Putin i Trump za Kosovo imati minut ili taman onoliko vremena da razmijene nekoliko rečenica, ali i to bi bilo dovoljno da se stvari pomjere s mrtve tačke i priđu bar malo bržem rješenju.

„Trump i Putin će do kraja godine odlučiti o Kosovu. To je ozbiljna šansa da se dođe do rešenja. Džaba opcije koje nudi EU kada ni jedna strana na njih ne pristaje“, kaže još izvor beogradskog lista.

Podsjeća se i kako je američki ambasador u Srbiji izjavio za RTS da bi se rješenje kosovskog pitanja moglo dogoditi možda čak i do kraja ove godine.

Izvor: Agencije