Britanska ambasada: Dodikove teorije zavjere su smiješne

Milorad Dodik
Izmjenu je u Narodnoj skupštini Republike Srpske inicirao je predsjednik ovog bh. entiteta Milorad Dodik (EPA)

Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini saopćila je “da neće ‘uživo’ komentirati rastući spisak smiješnih teorija zavjere koji promoviraju predsjednik [bh. entiteta] Republike Srpske Milorad Dodik i Radio-televizije RS-a, javni emiter za koji je Evriopsku uniju u izvještaju o Bosni i Hercegovini iz 2016. godine potvrdio da je pod jakim utjecajem njegove stranke [Saveza nezavisnih socijaldemokrata]”.

Međutim, dodaje se, ne mogu se ignorirati nedavni neosnovani napadi na dvoje poznatih novinara, koji su, zajedno s mnogim drugim, nedavno učestvovali u britansko-bh. Fellowship programu.

“Vrlo je razočaravajuće to što je Milorad Dodik odlučio predstaviti Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu prijetnje RS-u. Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih bodova, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom”, piše u saopćenju Ambasade dostavljenom medijima u Bosni i Hercegovini.

‘Uložili smo milione u RS’

“Ujedinjeno Kraljevstvo je dugogodišnji partner RS-a i svake godine ulažemo milione konvertibilnih maraka kako bi pomogli vlastima RS-a da ispune svoje važne ustavne obaveze u sklopu Bosne i Hercegovine.  Samo u zadnjih nekoliko godina pomogli smo u izradi transportne i energetske strategije za RS, koje su otključale investicije vrijedne desetke miliona eura. Poboljšali smo poslovnu klimu u mnogim gradovima, od Banje Luke do Trebinja, i uspostavili smo novi, online sistem registracije novih kompanija na jednom mjestu (one-stop shop)”, navode iz Britanske ambasade.

Također, kako se dodaje u saopćenju, rade s policijom RS-a kako bi poboljšali njihovu sposobnost da se bore protiv terorizma i organiziranog kriminala, a sa sudovima kako bi ubrzali rješavanje privrednih sporova.

Pomogli su da se izradi novi zakon koji će pružiti veću podršku civilnim žrtvama rata.

U Banju Luku su doveli izložbe velikih umjetnika Damiana Hirsta i Graysona Perryja.

‘Jaka RS u sklopu stabilne BiH’

Osigurali su stipendije da mladi ljudi mogu studirati na vodećim britanskim univerzitetima.

Također, nastavljaju davati doprinos Euforu u vidu snaga kako bi se osiguralo sigurno okruženje u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Ovo nisu djela zemlje koja ima za cilj da naruši ili destabilizira RS. Upravo suprotno, mi želimo jaku, stabilnu i prosperitetnu RS, u sklopu jake, stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine”, ističe se u saopćenju.

Reagiranje je uslijedilo nakon višesedmične medijske ofanzive glasila bliskih Dodiku usmjerene na diskreditiranje Velike Britanije i njene politike u Bosni i Hercegovini, prenose agencije.

Ti mediji su objavljivali informacije pozivajući se na neimenovane izvore kako London sistematski radi na rušenju Dodika i osiguranju izborne pobjede opozicijskog političkog bloka, predvođenog Srpskom demokratskom strankom.

‘Brutalan napad na novinare’

Dodik je rekao kako je upravo zbog toga Velika Britanija odlučila poslati u Bosnu i Hercegovinu tim od 40 obavještajaca pod krinkom pojačanja kontigenta mirovnih snaga Evropske unije (Eufor).

On je nazvao opozicijske političare britanskim špijunima, a na popis su nedavno dodali i Suzanu Rađen-Todorić i Željka Raljića, dvoje novinara koji rade za bijeljinsku televiziju BN, poznatu po kritičkom odnosu prema aktuelnim vlastima RS-a.

“Činjenica je da su dva važna novinara BN TV-a proveli nekoliko dana na obuci u Londonu kod nekih struktura i zna se zašto je to učinjeno”, kazao je ranije Dodik, navodeći imena dvoje novinara.

Dodao je kako BN TV služi politici “koja nije u interesu RS-a i srpskog naroda”.

Iz Britanske ambasade su na to odgovorili porukom kako ne žele komentirati “rastući popis smiješnih teorija urote zavjere”, ali ne mogu ignorirati napade na dvoje poznatih novinara, koji su, zajedno s mnogim drugima, učestvovali u britansko-bh. Fellowship programu, baš kao i brojni novinari RTRS-a.

‘Poštivati Ustav i provoditi reforme’

“Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja”, piše u reagiranju.

Poručili su i kako Ujedinjeno Kraljevstvo ne zauzima strane na izborima u Bosni i Hercegovini, a građanima ostavlja da odaberu svoje predstavnike.

“Naše opredjeljenje je da radimo s bilo kim ko će poštivati Ustav i provoditi reforme, koje će učiniti da ova zemlja postane bolja za živjeti u njoj. Želimo čuti puno više o planovima stranaka da ojačaju ekonomiju i vladavinu prava te da zaustave odliv mozgova i mladih, kako bi mi mogli planirati da pružimo podršku takvim naporima. Ljubazno molimo sve relevantne faktore da se fokusiraju na ova važna unutrašnja pitanja i da prestanu s pokušajima da uvuku Ujedinjeno Kraljevstvo u svoje izborne kampanje”, saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu.

Izvor: Agencije