Društvo novinara BiH osudilo napad na reportere u Sarajevu

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije instistira na hapšenju i kažnjavanju osoba koje su nanijele fizičke povrede i uputile prijetnje novinarima (Ivan Šebalj / Faktor.ba)

Upravni odbor Društva novinara BiH osudio je napad na snimatelja Al Jazeere Balkans i fotoreportera portala Klix.ba tokom protesta veterana u centru Sarajeva.

“Upravni odbor društva novinara BiH najoštrije osuđuje napad na fotoreportera portala Klix.ba i snimatelja Al Jazeere Balkans tokom današnjih demonstracija grupe demobilisanih boraca u centru Sarajeva. Prema informacijama kojima raspolažemo, fotoreporter portala Klix.ba je primljen u Dom zdravlja zbog lakših povreda koje je zadobio”, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Prilikom fotografisanja događaja koji je paralizirao glavni grad Bosne i Hercegovine, desetak bivših boraca opkolilo je fotoreportera portala Klix.ba Kemala Softića i bez razloga fizički ga napalo nanijevši mu povrede.

Sankcije za napadače

Nakon intervencije Mirsada Bukvića, kolege snimatelja sa Al Jazeere, koji je također napadnut, fotoreporter je odveden na sigurno nakon čega je prevezen u Dom zdravlja radi zbrinjavanja povreda.

“Ovom prilikom bismo istakli ponašanje kolege Mirsada Bukvića s Al Jazeere koji je nesebično i hrabro pružio pomoć kolegi s portala Klix.ba. Da ironija bude veća, Bukvić je bio maloljetni borac Armije RBiH”, dodaje se u saopćenju.

Upravni odbor Društva novinara BiH zatražio je sankcije za napadače: “Najoštrije osuđujemo ovaj čin. Imamo snimke i fotografije napadača i apelujemo na organe unutrašnjih poslova da ih privedu i kazne.”

“Bez obzira u kakvom je ko problemu u društvu, nikad ga ne može riješiti na način da napada novinare koji su tu da obavijeste javnost o događajima koji imaju važnost za društvo”, stoji u saopćenju.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada