Srbija dobila Zakon o presađivanju organa

Važna novost koju donosi zakon je i pojednostavljivanje postupka pristanka (AP)

Skupština Srbije usvojila je Zakon o presađivanju organa kojim je predviđeno da su svi punoljetni građani potencijalni donori, ukoliko se ne izjasne suprotno, javlja Anadolija.

Zakon predviđa da se građani koji ne žele biti donori moraju obratiti Upravi za biomedicinu, koja će biti osnovana u Beogradu.

Prema zakonu, organi se presađuju i ukoliko se tome nije usprotivio roditelj, supružnik, izvanbračni partner ili punoljetno dijete umrlog.

Odredbe zakona nalažu da je uzimanje organa od umrlog maloljetnika, koji je bio pod roditeljskom skrbi, dozvoljeno samo uz pismeni pristanak oba roditelja, odnosno jednog ako je drugi umro ili je nepoznat. Uzimanje organa od umrlog maloljetnika bez roditeljske skrbi dozvoljeno je samo uz suglasnost etičkog odbora zdravstvene ustanove, koji se formira u skladu sa zakonom.

Formiranje liste čekanja

Uzimanje organa od umrle punoljetne osobe, kojoj je tokom života na osnovu odluke nadležnog organa djelimično ili potpuno oduzeta poslovna sposobnost, dozvoljeno je samo na osnovu suglasnosti etičkog odbora zdravstvene ustanove.

Od umrlih osoba koje nisu državljani Srbije organi se mogu uzimati samo na osnovu pismenog pristanka supružnika, izvanbračnog partnera, roditelja, punoljetnog brata ili sestre te punoljetnog djeteta umrlog.

Zakon propisuje i formiranje liste čekanja na državnoj razini za primatelje organa.

Pojednostavljivanje postupka pristanka

Glavni razlog za donošenje zakona je potreba povećanja donacije organa, povećanje broja uspješno obavljenih presađivanja organa, te smanjenje liste čekanja, navedeno je tokom rasprave u Skupštini Srbije.

Prema predlagatelju, važna novost koju donosi zakon je i pojednostavljivanje postupka pristanka.

Uskoro će biti usvojen i nacionalni program presađivanja organa jedinstven na teritoriju Srbije, s jasnim procedurama i postupcima, uz jedinstven informacijski sustav.

Izvor: Agencije