Vatikan preuzima direktan nadzor nad Međugorjem

Svake godine milioni ljudi, koji vjeruju u Gospino ukazanje, dolaze u Međugorje (EPA)

Nadbiskup Henryk Hoser stigao je u Međugorje, kao posebni izaslanik Vatikana, gdje će svoju službu početi svečanom misom u međugorskoj crkvi sv. Jakova.

Papa Franjo imenovao je 31. svibnja nadbiskupa Hosera, dosadašnjega posebnoga izaslanika Svete Stolice, apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje. Njegov dolazak smatra se vrlo važnim za Međugorje čiji status još uvijek nije definiran, prenosi Fena.

Svrha je poslanja apostolskoga vizitatora osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost, navedeno je ranije iz Svete Stolice.

Uz to, pojašnjeno je kako se radi o isključivo pastoralnoj službi.

Nadbiskup Hoser u Međugorju ostaje na neodređeno vrijeme. 

Vatikan istražuje Gospina ukazanja

Katolička Crkva dosad je, po pitanju Međugorja, bila jako suzdržana, no nije branila hodočašća vjernicima. Isto tako, nije ni potvrdila da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama.

Nadbiskup Hoser je u medijskim istupima ustvrdio kako bi prva ukazanja Gospe u Međugorju, koja su se dogodila u proljeće 1981. godine, mogla biti priznata.

Prema tvrdnjama onih koji su Gospu navodno vidjeli, ona se pred šestero djece ukazala prvi put 24. lipnja 1981. godine. Nekima ukazanja traju do danas.

Zbog svojih poruka Gospu iz Međugorja nazivaju Kraljicom mira.

Vatikan je početkom 2010. godine imenovao posebno povjerenstvo za Međugorje, no Vatikan još uvijek istražuje taj fenomen.

U međuvremenu u to hercegovačko mjesto stižu milijuni hodočasnika, za koje treba organizirati primjerenu vjerničku skrb.

Izvor: Agencije