Srbija zabranila Pacolliju da dođe u Novi Pazar

Iz Pacollijeva ureda reagirali su izrazivši žaljenje i ogorčenje zbog odluke beogradskih vlasti (EPA)

Poziv kosovskom ministru vanjskih poslova Behgjetu Pacolliju da prisustvuje skupu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru potaknuo je burne reakcije na srbijanskoj političkoj sceni, a Vlada Srbije i službeno je zaustavila njegov dolazak u Sandžak u svojstvu dužnosnika vlasti u Prištini.

Srbijanska vlada jutros je poslala negativan odgovor na zahtjev da Pacolli u svojstvu kosovskog dužnosnika dođe u Srbiju.

Premijerka Ana Brnabić upozorila je čelnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se kao predstavnici i dužnosnici tijela nacionalne manjine, po zakonu, ne mogu baviti politikom.

Ugljanin prozvao Beograd

Nekadašnji ministar bez portfelja u srbijanskoj vladi i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejman Ugljanin oglasio se potom pismom, upućenim Pacolliju, navodeći kako je njegov dolazak u Novi Pazar “spriječio aktuelni srpski nacionalistički režim iz Beograda”.

“Sa velikim žaljenjem primili smo informacije da je aktuelni srpski nacionalistički režim iz Beograda spriječio Vaš dolazak i onemogućio da građani Sandžaka čuju i drugu stranu u vezi sa procesom normalizacije odnosa Kosova i Srbije”, naveo je Ugljanjin u pismu Pacolliju.

Ugljanin je dodao da Pacollija ne trebaju uznemiriti “prijetnje” koje je Brnabić uputila njemu i Vijeću, dodajući da su one “izraz netolerancije prema bošnjačkom narodu Sandžaka i nepoznavanja pravne regulative”.

Vulin: Kosovo je pod privremenom upravom UN-a

Ministar obrane Aleksandar Vulin poručio je da boravak Pacollija, “kao ministra spoljnih poslova takozvanog Kosova nije predviđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”.

“Svaki pokušaj njegovog dolaska bio bi ilegalan, a zna se kako se postupa sa onima koji ilegalno pokušavaju da dođu na prostor međunarodno priznate, suverene zemlje kakva Srbija i jeste”, rekao je Vulin.

Istaknuo je i kako je “Srbija država, međunarodno priznata, a Kosovo i Metohija su teritorija pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija”.

“Pacolli kao ministar inostranih poslova ne može da dođe na prostor Republike Srbije, iz prostog razloga što ni Rezolucijom 1244, ni odgovarajućim dokumentima UNMIK-a nije ni predviđeno da postoji bilo kakav ministar spoljnih poslova”, rekao je Vulin.

Oštre reakcije i na samu najavu dolaska

Ugljanin je ranije ovog tjedna već i najavom da će pozvati Pacollija na svečanost u Novom Pazaru izazvao oštre reakcije i upozorenja nekolicine srbijanskih dužnosnika kako je to protivno nacionalnim interesima Srbije.

Razočarani odlukom vlade u Beogradu i porukama državnih dužnosnika i institucija, iz Pacollijeva ureda reagirali su izrazivši “žaljenje i ogorčenje zbog odluke beogradskih vlasti da se ne dopusti posjet ministra Behgjeta Pacollija Novom Pazaru”.

U priopćenju se navodi kako su u Prištini “uvijek postupali sukladno Sporazumu iz Bruxellesa o posjetima visokih dužnosnika”, poštujući potrebne procedure.

Obavijestit će i EU

Istaknuli su i kako je “ministar vanjskih poslova [Pacolli] trebao ići tamo kao građanin Kosova”.

O svemu će, kako su najavili, obavijestiti šeficu europske diplomacije Federicu Mogherini i druge međunarodne organe.

Ugljaninu se pismom obratio i sam Pacolli, navodeći da “nezavisno od zabrane dolaska … neće prestati njegovi napori za jedan Balkan i Europu u kojima neće biti zabrane prelaska granica i gdje zajednice neće biti lišene njihovih osnovnih prava da komuniciraju i čuju i drugu stranu”.

Nakon tih reakcija i velike pozornosti koju su cijelom slučaju tijekom dana posvetili beogradski mediji, Bošnjačko nacionalno vijeće je popodne odustalo od svih predviđenih manifestacija i otkazalo ih.

Izvor: Agencije