Zajednički trening britanskih i hrvatskih borbenih aviona

Pripadnici RAF-a imat će se priliku upoznati s načinom rada i operabilnošću MIG-ova hrvatske vojske (EPA)

Avion Britanske kraljevske avijacije održat će ove sedmice na aerodromu Pleso prvi zajednički trening sa snagama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u vježbi će sudjelovati dva aviona Typhoon RAF-a (Royal Air Force) te avioni MIG-21 Hrvatske vojske, saopćeno je iz britanske ambasade u Zagrebu.

Na aerodromu Pleso zajednički će trenirati pripadnici 1(F) eskadrile Britanske kraljevske svijacije i pripadnici eskadrile zračnih snaga Hrvatske.

“Cilj treninga je podići saradnju između dvije zemlje na području odbrane na još veći nivo i razmijeniti iskustva naših dviju vojnih snaga, kao i saradnje timova u zraku i na zemlji”, navodi se u saopćenju.

‘Upijanje nogometne groznice’

Pripadnici RAF-a imat će se priliku upoznati s načinom rada i operabilnošću MIG-ova Hrvatske vojske, a pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva moći će iz prve ruke upoznati sve odlike koje imaju Typhoon avioni, prenosi Hina.

Britanski ambasador u Hrvatskoj Andrew Dalgleish ocijenio je kako je saradnja Hrvatske i Velike Britanije na području odbrane i sigurnosti “izrasla u jednu od onih zaista dobrih, uspješnih priča”.

Komandant RAF-ove jedinice Ellis Williams rekao je da se njegov tim raduje produktivnoj sedmici u Hrvatskoj, kao i “upijanju nogometne groznice” koja vlada zemljom.

Izvor: Agencije