Zuroff: Thompson na dočeku je legitimitet fašističkim pogledima

Zuroff kaže da je odluka o poništenju presude sramotna, predstavlja iskrivljavanje historije te veliku uvredu žrtvama (AP)
Zuroff kaže da je odluka o poništenju presude sramotna, predstavlja iskrivljavanje historije te veliku uvredu žrtvama (AP)

Centar za lov na naciste “Simon Wiesenthal” oštro je kritizirao učesće “zloglasnog simpatizera ustaša” Marka Perkovića Thompsona u slavlju u Zagrebu povodom dočeka hrvatske nogometne reprezentacije.

U izjavi glavnog lovca na naciste i direktora za poslove istočne Evrope Efraima Zuroffa, Centar je primijetio, prenosi Index.hr, da je Thompson poznat po pjesmama koje pozivaju na ubijanje Srba i koje su nostalgično povezane sa zloglasnim hrvatskim koncentracionim logorom Jasenovcem i pridruženim mu ženskim logorom Starom Gradiškom.

“Pozivanje Perkovića da pjeva na takvoj masovnoj proslavi, na kojoj se, prema planu, nisu trebali pojaviti nikakvi političari ni izvođači, njegovim fašističkim pogledima daje legitimitet kakav ne zaslužuju”, poručili su iz Centra, uz pripadajuću poruku Efraima Zuroffa.

‘Crveni karton Luki Modriću’

Marko Perković, navodi Zuroff, nije propustio nijednu priliku da pošalje svoje poruke mržnje i nije slučajno da se “brojni ljudi pojavljuju na njegovim koncertima u ustaškim uniformama i/ili sa simbolima te da izvode ustaški pozdrav”.

“On nigdje ne bi trebao biti počasni gost, ponajmanje na najvećem okupljanju u historiji demokratske Hrvatske, na kojem se slavi izvrstan sportski uspjeh. Luka Modrić možda je zaslužio da bude najbolji igrač Svjetskog prvenstva, ali zbog pozivanja Thompsona da pjeva, zaslužio je crveni karton”, zaključio je Zuroff.

Perković se u ponedjeljak na dočeku popeo u otvoreni autobus koji je vozio hrvatske nogometaše sa aerodoroma, tvrdeći da su ga oni pozvali da im se pridruži, a nakon toga je otpjevao nekoliko pjesama na Trgu Bana Jelačića, gdje je održana centralna proslava.

Izvor: Agencije


Povezane

Lovac na naciste je kritizirao pojavu ustašstva u Hrvatskoj, Pavelića nazvao jednim od najvećih ubica u Drugom svjetskom ratu.

10 Apr 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO