Rusija negira da je umiješana u proteste u Makedoniji

Zoran Zaev je poručio da Rusija treba biti svjesna da Makedonija nema alternativu osim članstva u NATO-u i EU (EPA)
Zoran Zaev je poručio da Rusija treba biti svjesna da Makedonija nema alternativu osim članstva u NATO-u i EU (EPA)

Ruska ambasada u Makedoniji negirala je u utorak tvrdnje makedonskog premijera Zorana Zaeva da je Moskva umiješana u proteste protiv sporazuma Skoplja i Atine o novom imenu Makedonije, koji bi omogućio toj zemlji da se pridruži NATO-u.

Ambasada je u saopćenju nazvala tvrdnje Zaeva da je novac usmjeren ka grupama koje protestiraju u Makedoniji uz pomoć ruskih biznismena kao “neosnovane”, prenosi AP.

Zaev je ranije u utorak poručio da Rusija treba biti svjesna da Makedonija nema alternativu osim punopravnog članstva u NATO-u i Evropskoj uniji, prenio je portal Fokus.

‘Strateški cilj saradnja s Rusijom’

Zaev je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare s evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Johannesom Hahnom u Skoplju.

On je takvu konstataciju izrekao odgovarajući na pitanje novinara da komentira reagiranje ruskog Ministarstva vanjskih poslova u vezi s optužbama da su ruski biznismeni uključeni u destabilizaciju Makedonije, prenosi Tanjug.

Makedonski premijer je dodao da je strateški cilj Makedonije saradnja s Rusijom.

Izvor: Agencije


Povezane

U Makedoniji i Albaniji počinje proces screening, odnosno pripreme za početak pregovora za članstvo u Evropski uniji, koji će početi u junu slijedeće godine. Vrata Unije potpuno su otvorena, poručio je komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn u Skoplju, nakon sjednice makedonske vlade na kojoj je službeno označen početak screeninga.  Iz Skoplja izvještava […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO