Srbija: Pripadnici JSO oslobođeni optužbi za oružanu pobunu

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas sedmoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) od optužbi za oružanu pobunu jedinice 2001. godine jer tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje, prenosi agencija Tanjug.

Ovo je prvostepena presuda i na nju tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo žalbe.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji komandanti JSO-a Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić.

Tokom suđenja optuženi su tvrdili da je bila riječ o protestu, a ne o pobuni.

Predsjednik sudskog vijeća sudija Dragomir Gerasimović rekao je u obrazloženju presude da je vijeće odluku donijelo jednoglasno jer tužilaštvo za organizovani kriminal nije uspjelo dokazati optužbe.

Stenogrami sa sjednica

On je podsjetio kako Vlada tada nije proglasila vanredno stanje jer je procijenila da ne postoji bojazan od nasilnog preuzimanja vlasti.

Među pisanim dokazima, kako je naveo, bili su i stenogrami sa 61. i 62. sjednice Vlade Srbije kojima su prisustvovali skoro svi predstavnici vlasti, a u kojima je konstatirano kako sigurnost države nije ugrožena.

Prema njegovim riječima, i samo ponašanje državnog vrha dokaz za sebe, kao i dolazak tadašnjeg premijera Zorana Đindića sa maloljetnim sinom na proslavu slave JSO-a.

Ulemek po vlastitoj želji nije privođen na objavu presude iz zatvora u Požarevcu gdje služi kaznu od 40 godina zatvora zbog niza krivičnih djela, među kojima je i ubistvo Ðinđića, dok je Jovanović, koji isto tako služi kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen neposredni izvršilac ubistva Ðinđića, prisustvovao.

Ostali optuženi se brane sa slobode.

Izricanju presude prisustvovao je i predsjednik Srpske radikalne strane (SRS) Vojislav Šešelj, koji je pred izricanje presude rekao novinarima da očekuje oslobađajuću presudu.

Tražili ostavke i pravili blokade

Što se tiče Dušana Maričića Gumara, koji je u vrijeme pobune bio komandant jedinice, medicinskim vještačenjem koje je zimus predstavljeno, ocijenjeno je kako nije sposoban pratiti suđenje, pa je postupak protiv njega razdvojen.

Maričić također služi kaznu zatvora u Požarevcu.

Tužilaštvo tereti optužene tvrdeći kako je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahtjeve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Ðinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni dio Jedinice je borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primjenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni zahtjevi za smjenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mijatovića.

Hapšenje braće Banović

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi sigurnost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podnijeli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

Optuženi su u svojim odbranama negirali pobunu tvrdeći kako su iskazali protest zbog obmane nadređenih. Naime, pripadnici JSO su uhapsili braću Banović koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu, iako je postojao dogovor da se pripadnici JSO ne angažiraju za privođenje haških optuženika.

Komandantima JSO-a je navodno rečeno kako su u pitanju opasni kriminalci koji će pružati otpor i kako niko nije spominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije.

Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović su odbili pričati sa Jedinicom koja je bila u sastavu DB-a, što je rezultiralo nezadovoljstvom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO