U Srbiji 11 osoba oboljelo od groznice Zapadnog Nila

Kod manje od jedan posto zaraženih javljaju se ozbiljne komplikacije meningitis i encefalitis. (EPA)

Na teritoriji Srbije od groznice Zapadnog Nila obolelo je 11 ljudi, a zaraženi komarci koji prenose virus pronađeni su na 29 lokacija, podaci su Instituita za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Oboleli su iz Južnobanatskog okruga (pet), Beograda (četiri), Južnobačkog okruga (jedan) i Podunavskog okruga (jedan).

Od groznice zapadnog Nila obolelo je osam muškaraca i tri žene starosti od 43 do 83 godine.

Većina obolelih, njih deset, ima pridružene hronične bolesti, navedeno je na sajtu Batuta.

Zaraženi komarci na 29 lokacija

Osim nadzora prisustva virusa kod ljudi, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprovode nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila i među komarcima.

Zaraženi komarci pronađeni su u Beogradu, Pančevu, Zrenjaninu i Novom Sadu na 29 lokacija.

Branislav Pešić iz Zavod za biocide i medicinsku ekologiju kaže da su njihove ekipe do sada prisustvo virusa Zapadnog Nila detektovale u Beogradu na osam opština i u Pančevu.

On je podsetio da osim nadzora zaraženih komaraca na teritoriji cele Srbije, Zavod radi i suzbijanje komaraca ali samo na teritoriji Beograda.

“Kada utvrdimo prisustvo virusa kod komaraca iste večeri naše ekipe izlaze na teren i radi se njihovo suzbijanje. Nakon toga se radi kontrolno testiranje”, pojasnio je Pešić za Tanjug.

On je naglasio da je na osam opština u Beogradu, gde su pronađeni zaraženi komarci, urađeno suzbijanje komaraca i nakon toga u kontrolnoj proveri nije ustanovljeno prisustvo virusa tako da nema razloga za zabrinutost građana.

Simptomi kao kod gripa

Pešić je svim građanima preporučio da se pridržavaju opštih mera u borbi protiv komaraca, a to podrazumeva da u večernjim i ranim jutarnjim satima kada izlaze u prirodu nose duge rukave i duge nogavice.

“Ukoliko imaju otvorene delove tela savet je da se mažu repelenti. Ukoliko žive na priobalju gde ima dosta komaraca preporuka je da na prozore stave mrežice”, naglasio je Pešić.

Od 2012. godine do 2017. godine u Srbiji je registrovano 574 slučaja groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba.

Većina inficiranih virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome, dok manji broj zaraženih ima simptome slične gripu.

Kod manje od jedan odsto zaraženih javljaju se ozbiljne komplikacije meningitis i encefalitis.

Izvor: Agencije