Sud u Hrvatskoj: Valutne klauzule kredita u ‘švicarcima’ nevažeće

Švicarski franak, Novac
Aleksić kaže da bi u problemu mogli biti građani koji su konvertirali kredite u eure ili kune jer očekuje da će banke osporavati te tužbe (Reuters)

Visoki trgovački sud u Zagrebu presudio je da su valutne klauzule u slučaju kredita u švicarskim francima ništetne. Sud je time potvrdio raniju presudu niže sudske instance. 

Ovo, uz ranije presuđene ništetne kamatne stope, omogućuje građanima da privatnim tužbama protiv banaka traže kompletno poništenje ugovora o kreditima u švicarskim francima.

Saborski zastupnik Goran Aleksić upozorio je kako bi u problemu mogli biti građani koji su konvertirali svoje kredite iz švicarskih franaka u eure ili kune jer očekuje da će banke osporavati te tužbe.

No, blizu 70.000 građana nije radilo konverziju te bi mogli dobiti natrag preplaćene kamate, razlike u tečaju i zatezne kamate.

Zastupnici stranaka Snaga Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović te odvjetnica udruge Franak Nicole Kwiatkowski u srijedu su na konferenciji za novinare u Saboru u povodu pete obljetnice presude kojom je valutna klauzula švicarski franak proglašena nepoštenom i ništetnom, izvijestili kako vjeruju da je i Visoki trgovački sud (VTS) donio istu takvu odluku te da će dužnici biti obeštećeni s ukupno 10 milijardi kuna (više od 1,3 milijarde eura).

Aleksić: Vrlo sam optimističan

Podsjetili su da je sudac Radovan Dobronić 4. srpnja 2013. godine presudio da je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli CHF te nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u svim potrošačkim ugovorima o kreditu ugovorenim između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. godine.

Aleksić je izvijestio da je Visoki trgovački sud 14. lipnja 2018. donio novu presudu, nakon što mu je kompletan postupak vraćen te da je vrlo optimističan u vezi s tim i da će u potpunosti potvrditi Dobronićevu odluku.

“Ako se presuda potvrdi, 120.000 dužnika moći će dobiti svu razliku za preplaćenu kamatu i preplaćeni tečaj, što će ‘de facto’ za njih značiti da su krediti besplatni. Banke će dužnicima morati vratiti deset milijardi kuna, ali svaki će dužnik morati posebno tužiti i pozivam ih da se za pomoć obrate udruzi Franak”, kazao je Aleksić, kako prenosi Hina.

Očekuje da će u presudi Sberbank Visoki trgovački sud potvrditi odlučiti kao i u Dobronićevoj presudi za ostalih sedam banaka.

Hrvatska udruga banaka najavila reakciju

Isto se nada i odvjetnica Kwiatkowski, autorica kolektivne tužbe udruge Franak.

“Nadam se da će ta presuda ući u europsku pravnu praksu, što bi meni bilo drago, a potrošačima od koristi”, kazala je.

Lovrinović, koji je savjetovao udrugu Franak, kazao je da im se priključio zato što je “vidio da će stotine tisuće ljudi stradati” te je tu udrugu ocijenio “najboljim primjerom građanskom aktivizma u Hrvatskoj”.

Iz Hrvatske udruge banaka su tijekom dana najavili reakciju na tvrdnje iznesene na konferenciji za novinare zastupnika stranaka Snaga i Promijenimo Hrvatsku.

Izvor: Al Jazeera i agencije