Pompeo: Nećemo zaboraviti žrtve Srebrenice, SAD je uz narod BiH

Srebrenica je bila posljednje poglavlje zločinačke politike koja je sijala užas na ovim prostorima, kaže Nermin Alivuković (Anadolija)

Danas smo mi, Amerikanci, ujedinjeni s narodom Bosne i Hercegovine, kako bismo odali počast i sjetili se žrtava genocida u Srebrenici, više od 8.000 muškaraca i dječaka u tom gradu, izavio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

“Strašan genocid u Srebrenici podsjeća nas da moramo ostati ustrajni da bismo osigurali prosperitetnu budućnost za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost”, naveo je Pompeo.

Dodao je da se zajednički mora raditi da se prevaziđu razlike, ojačaju demokratske institucije.

“Sjedinjene Američke Države su uz narod Bosne i Hercegovine. Nećemo zaboraviti oni kojih više nema. Odajemo počast žrtvama genocida”, naveo je Pompeo u saopćenju povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Bolja budućnost za generacije koje dolaze

Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i evropski komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn objavili su zajedničku izjavu, u kojoj ističu da, dok se neke od žrtava još uvijek ukopavaju, žele iskazati sućut preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su stradali i izgubili živote.

“Ova komemoracija podsjeća nas na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva i moderne evropske historije, kao i na našu obavezu da spriječimo da se takav zločin ikada više ponovi. Dok se prisjećamo, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost za generacije koje dolaze, budućnost zasnovanu na pomirenju, izbjegavajući djela i retoriku koja vode ka podjelama”, navedeno je u izjavi.

Naglasili su da su njihovi partneri u regiji nedavno pokazali da je moguće ostvariti zajedničko razumijevanje i dobre susjedske odnose te da kolektivno poštovanje, priznavanje i sjećanje mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti za sve.

“Evropska unija nastavit će podržavati građane Bosne i Hercegovine u prevazilaženju ostavštine prošlosti i napredovanju zemlje na njenom evropskom putu”, izjavili su Mogherini i Hahn, saopćeno je iz Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije