Meron: Proširiti svjetlo istine o Srebrenici

Eggleston je izjavila da će Meron odluku donijeti na osnovu "velikog broja informacija' (Arhiva)

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudija Theodor Meron, oglasio se povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

“U mnogim kulturama sjećamo se voljenih koje smo izgubili i odajemo im počast paljenjem svijeće, pri čemu je plamen svijeće simbol čudesne varnice života, ali istovremeno i njegove krhkosti. Ali, plamen svijeće je, također, izvor i simbol prosvjetljenja; kako figurativno tako i doslovno, on donosi svjetlo sjenama i predstavlja istinu i znanje u sučeljavanju s mrakom”, naveo je Meron.

“Danas, kada će ljudi dobre volje u memorijalnom centru u Potočarima i širom svijeta zastati i odati poštu, svako na svoj način, onima koji su tragično izgubili živote tokom stravičnih događaja u Srebrenici prije 23 godine, svi ćemo, u određenom smislu, zapaliti svijeće sjećanja.”

Oduprimo se mraku neznanja i poricanja

“Svi smo čuvari tog vitalnog, mada krhkog plamena: odgovorni danas, i u danima koji će doći, da osiguramo da sjećanja na očeve i braću, muževe i sinove, kao i na sve druge žrtve tih stravičnih događaja i dalje žive, da lekcije Srebrenice ne budu nikada zaboravljene i da svako od nas učini sve što može da proširi svjetlo istine i odupre se mraku neznanja i poricanja”, kazao je Meron, saopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

U srijedu će u Memorijalnom centru u Potočarima biti ukopano 35 žrtava genocida, koji je počinjen prije 23 godine u bosanskohercegovačkom gradu Srebrenica.

Izvor: Agencije