Inicijativa mladih prekrečila grafite s likom Ratka Mladića u Bačkoj Palanci i Boru

Aktivisti su grafite prekrečili u Boru i Bačkoj Palanci (Ustupljeno Al Jazeeri)

Aktivisiti Inicijative mladih za ljudska prava na više su lokacija u Bačkoj Palanci i Boru, gradovima na zapadu odnosno istoku Srbije, prekrečili grafite s likom Ratka Mladića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, koji je prvostupanjski osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine širom Bosne i Hercegovine, kao i za genocid u Srebrenici 1995. godine.

“Iako je prošlo 23 godine od genocida nad muslimanskim stanovništvom, Ratko Mladić ali i drugi osuđeni ratni zločinci danas i dalje imaju tretman heroja od strane predstavnika institucija države i delova društva u Srbiji”, poručuju iz Inicijative.

“Ukazujući na potrebu da se osudi politika zločina, za koju je odgovorna i Republika Srbija jer nije sprečila genocid i nije privela pravdi optužene za genocid već im je godinama pružala utočište, aktivisti Inicijative okrečili su grafite koji personifikuju politiku zločina u liku i delu Ratka Mladića”, dodaju.

Komemoracija u Beogradu

Podsjećaju i kako se neki od grafita nalaze na javnim ustanovama, kao što su zgrade osnovne škole i gimnazije u Bačkoj Palanci, ali “do danas nije bilo prave reakcije institucija da se oni uklone”.

Akcijom su aktivisti Inicijative još jednom poručili da “zločinci zaslužuju osudu, a da se doprinos trajnom miru i stabilnosti celog regiona iskazuje poštovanjem žrtava”.

“Osim toga, jasna osuda programa i ideja koji su svoju punu realizaciju doživeli genocidom jula meseca 1995. godine u Srebrenici, je jedina vrsta osude koja poručuje da se zločini ne mogu tolerisati ni u kom smislu”, ukazuju iz Inicijative.

Ujedno su pozvali predstavnike institucija Srbije, kao i građane Beograda da prisustvuju komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici koja se večeras održava u parku između Predsjedništva Srbije i Skupštine Grada Beograda s početkom od 20:00 sati.

Izvor: Al Jazeera