Uvjete za bh. izbore ispunilo 67 stranaka i 34 nezavisna kandidata

Opći izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 7. oktobar (EPA)
Opći izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 7. oktobar (EPA)

Zakonske uvjete nužne za sudjelovanje na izborima u Bosni i Hercegovini ispunilo je 67 političkih stranaka i  34 nezavisna kandidata, objavila je u četvrtak Centralna izborna komisije Bosne i Hercegovine.

Ove brojke rezultat su provjera koje je CIK proveo od kako su stranke i nezavisni kandidati krajem maja podnijeli formalne prijave za natjecanje na izborima, a tada su to učinili predstavnici 72 stranke te 39 nezavisnih kandidata, prenosi Hina.

Stranke su uz prijavu morale dostaviti propisane dokumente o registraciji i finansijskom poslovanju te uplatiti novčane depozite, ovisno o nivou vlasti za koju se planiraju natjecati, a uplata depozita obavezna je i za nezavisne kandidate, iako u nešto nižim iznosima.

Depoziti i do 10.000 eura

Depoziti koji sežu do 20.000 konvertibilnih maraka (gotovo 10.000 eura) u slučaju kandidiranja za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uvedeni su kako bi se smanjio broj “neozbiljnih” prijava.

Političke stranke i nezavisni kandidati kojima je CIK odobrio sudjelovanje na izborima sada imaju rok do 19. juna za podnošenje koalicijskih prijava, dok nezavisni kandidati trebaju dostaviti popise osoba koje eventualno planiraju istaknuti na svojim listama.

Opći izbori zakazani su za 7. oktobar, a tada će se direktno birati novi saziv bh. Predsjedništva te Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, parlamenata dva entiteta, predsjednik i potpredsjednici bh. entiteta Republike Srpske te nove skupštine deset kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te Dom naroda Parlamenta Federacije birat će se naknadno, indirektnim putem, baš kao i predsjednik i dva dopredsjednika ovog entiteta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO