Dubrovnik: Još dvije sumnje na ospice

Svi oboljeli, rekao je direktor bolnice, cijepljeni su u 80-tim godinama prošlog stoljeća
Svi oboljeli, rekao je direktor bolnice, cijepljeni su u 80-tim godinama prošlog stoljeća

U dubrovačkoj Općoj bolnici su hospitalizirane još dvije osobe sa sumnjom na ospice, a ravnatelj Marijo Bekić rekao je u četvrtak kako se službeni nalazi još čekaju, no od danas je u bolnici zabranjen posjet bolesnicima.

Dva nova pacijenta s kliničkom slikom ospica nisu djelatnici dubrovačke bolnice, ali su bili u bolnici, a potvrda jesu li zaista zaraženi trebala bi stići najranije u petak popodne.

“Provjerili smo cjepni status svih djelatnika Hitnog prijema, ali nismo u mogućnosti tražiti karton procijepljenosti i od onih koji u bolnicu stižu u posjet. Odluka o zabrani donesena je u prvom redu zbog zaštite djece”, objasnio je Bekić, kako prenosi Hina.

Svi oboljeli cijepljeni 80-ih

Napomenuo je kako su svi oboljeli cijepljeni u 80-tim godinama prošlog stoljeća.

“Njihovo obolijevanje može imati veze s nekim propustima prilikom cijepljenja. Svi oni tvrde da su primili prvu dozu cjepiva, ali nisu sigurni jesu li i drugu”, istaknuo je Bekić.

Muškarac iz Stona zaražen ospicama hospitaliziran je 25. svibnja u dubrovačkoj Općoj bolnici te je nakon liječenja pušten kući.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić rekao je prošlog tjedna kako su djelatnici tog zavoda izašli na teren i obradili sve osobe za koje su doznali da su bile u kontaktu sa zaraženima.

Naveo je tada kako je muškarac u vrijeme zaraze bio kod kuće, ali ne može se znati je li koga zarazio dok se kretao.

Poziv liječnicima na pojačano cijepljenje

Pozvao je obiteljske i školske liječnike te pedijatre da obrate pozornost na simptome i nastave pojačano cijepiti.

U ponedjeljak, 4. lipnja, potvrđen je drugi slučaj zaraze ospicama kod zaposlenika dubrovačke Opće bolnice, a treći slučaj kod jedne djelatnice bolnice u utorak, 5. lipnja.

U srijedu, 6. lipnja, potvrđen je i četvrti slučaj, i to kod trećeg zaposlenika bolnice, mladog liječnika koji se zarazio ospicama na dežurstvu, premda je bio cijepljen.

Izvor: Agencije


Povezane

U posljednja 24 sata prijavljeno je šest novih slučajeva pojave ospica u bh. entitetu Republika Srpska, podaci su entitetskog Instituta za javno zdravstvo. Svi su zabilježeni u Banjoj Luci, gdje je početkom mjeseca proglašena epidemija ospica. Istodobno, inspekciji stižu prijave protiv roditelja, koji još nisu cijepili djecu, a nadležni sudovi izrekli su i dvije novčane […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO