Balkanske države pojačavaju nadzor ilegalnih migracija

Od početka godine policija u BiH zabilježila je ulazak više od 5.600 ilegalnih migranata (Al Jazeera)

Predstavnici ministarstava unutarnjih poslova i tijela vlasti država regije zaduženih za pitanja imigracija i azila zaključili su, na konfereniji održanoj u Sarajevu, kako se izbjeglička i migrantska kriza mora zadržati pod punom kontrolom te su se suglasili o poduzimanju operativnih mjera s ciljem presjecanja ilegalnih migrantskih ruta.

Sarajevska konferencija održana je na inicijativu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac čija je zemlja od početka godine suočena s pojačanim valom izbjeglica i migranata koji pristižu iz Grčke preko Albanije te Srbije i Crne Gore.

Od početka godine policija u BiH zabilježila je ulazak više od 5.600 ilegalnih migranata od kojih je većina napustila zemlju i uputila se ka Hrvatskoj te dalje prema Europskoj uniji. Procjena je kako ih u BiH trenutačno boravi između 1.700 i 1.800.

Mektić je kazao kako je potvrđena odlučnost za zajedničko suočavanje s tim izazovom.

“Godina 2015. i migracije te godine se nikako ne smiju ponovo dogoditi i sada ne smije biti nejedinstva u suprotstavljanju tom problemu”, prenio je Mektić novinarima zajedničko stajalište sudionika sastanka.

Bez nadzora na granici Grčke i Albanije

Pojasnio je kako su svi suglasni da svaka država mora uspostaviti svoju bazu biometrijskih podataka o migrantima koja mora biti kompatibilna s bazama u EU kako bi se znalo je li netko i kada ušao u Europu i s kojim podacima te je li tražio azil.

Zapadni Balkan ujedno bi trebao biti dio operacija koje provodi Frontex, a radit će se i na strogom poštivanju sporazuma o readmisiji ilegalnih migranata čime bi se pokazalo kako sustav nadzora nad ilegalnim migracijama funkcionira te kako ga se ne može zlorabiti.

Istodobno je nužno jačati policije i bolje ih opremiti kao i uspostaviti mehanizam koji će osigurati vraćanje ilegalnih migranata u zemlje podrijetla.

Ukazao je i na stanje na granici između Grčke i Albanije gdje očito nema nadzora.

Na sastanku na Brdu kod Kranja, održanom u srijedu, ravnatelji policija iz država regije usuglasili su se o nizu konkretnih mjera i to će biti sastavni dio zaključaka sarajevskog sastanka.

Za 18. i 19. lipnja najavio je organiziranje sastanka policijskih dužnosnika regije u Beču o borbi protiv organizacija koje se bave krijumčarenjem migranata na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Al Jazeera i agencije